Educació

Cambray envia una carta a tots els docents cinc dies abans de la vaga: "Em sento orgullós de tu"

El conseller assegura que es fa responsable "en primera persona" de la sentència del 25%

3 min
El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en una imatge d'arxiu

BarcelonaQuan falten cinc dies pel que podria ser una vaga "històrica" al sector educatiu, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha enviat una carta a tots els docents que, tot i que no fa cap referència explícita a l'aturada, sembla que vol rebatre un per un els arguments que han dut els sindicats a convocar la mobilització. "Estic segur que compartim la mirada pedagògica, l'horitzó i el somni d'una educació transformadora, millorada i amb una igualtat d'oportunitats real. Em sento orgullós de fer aquest camí amb tu", diu en la missiva, a la qual ha tingut accés l'ARA. A la carta dona també alguns titulars: s'eliminaran les substitucions d'un terç de jornada i es donaran tres anys de marge per aplicar els nous currículums.

Ara falta veure si aquests anuncis desmobilitzaran el col·lectiu docent. Precisament aquest dijous, des de CCOO han llançat una carta oberta a totes les famílies per "informar dels atacs que està rebent l'educació" i "explicar les causes reals" que els empenyen a fer vaga: diuen que estan "cansats del maltractament" i "autoritarisme" de la conselleria, que "no té en compte" les opinions del sector i ha "imposat" tota mena de canvis tirant pel dret. Els motius que expliquen la mobilització dels sindicats són els mateixos que ha utilitzat Cambray per explicar que el curs que ve serà "un punt d'inflexió d'una nova etapa educativa".

Segons la carta de CCOO, els docents faran vaga, entre molts altres motius, per dos dels temes que més han sacsejat el sector les últimes setmanes: el nou calendari, que sempre han dit que "és la gota que ha fet vessar el got", i els nous currículums. Però Cambray deixa clar en la seva carta que es reduiran les vacances d'estiu "tal com ha proposat quatre vegades el Consell Escolar de Catalunya", i que aquest canvi "no implica cap increment d'hores lectives". Sobre els currículums, el conseller diu que la Lomloe fixa els terminis i que "no és possible posposar-ne l'aplicació", però, en un intent de tranquil·litzar els docents, avança que es desplegarà "progressivament i amb flexibilitat" i que es deixaran tres cursos de marge.

Més inversió en educació i abaixar ràtios

A més, els sindicats reclamen una inversió de com a mínim el 6% del PIB, tal com marca la LEC, i una baixada de ràtios "a tots els nivells". El conseller recorda, en aquest sentit, que el curs que ve serà "l'inici del camí per reduir les ràtios", començant per P3, que també es garantirà la gratuïtat de P2 a les escoles bressol públiques i que "per primera vegada" la distribució equilibrada d'alumnat vulnerable anirà acompanyada "des del primer alumne" de més recursos econòmics.

Els professors també demanen "revertir les condicions laborals retallades" i "l'estabilització real" dels interins, unes demandes a les quals Cambray respon amb l'anunci que "les substitucions siguin, com a mínim, de mitja jornada", la recuperació de la jubilació parcial per als docents de més de 62 anys a l'escola concertada, i que es treballa per estabilitzar les plantilles amb convocatòries d'oposicions que permetin arribar a menys del 10% d'interins en dos anys.

I sobre el català, els sindicats exigeixen una "defensa de la immersió lingüística" després de la sentència del 25%. Cambray deixa clar que es fa "responsable en primera persona" de la sentència, i assegura que s'està desplegant un pla d'impuls del català per enfortir el model d'escola catalana. El conseller acaba la carta agraint als docents la seva "implicació i actitud", la "vocació de servei públic" i "la feina de cada dia" a les aules.

stats