Formació Professional

Canvis a la preinscripció de FP: les places s'assignaran per nota i hi haurà repesca

També s'incrementa la reserva de places per als alumnes que provenen de cicles

3 min
Estudiants d’un grau de formació professional.

BarcelonaCanvis en el procés de preinscripció a la formació professional (FP) de cara al curs 2024-2025. A partir de l'any que ve hi haurà tres grans novetats, algunes de les quals marcades per la nova normativa estatal: les places de cicles mitjans i superiors s'assignaran sobre la base de la nota, i no seguint l'ordre de petició com fins ara; les places reservades a alumnes que provenen d'altres FP augmentaran en detriment de la quota d'assignacions per al batxillerat, i es crearà un procés de repesca per cobrir les vacants quan acabi la preinscripció. L'objectiu, segons apunten fonts del departament, és "simplificar el procés" i "afavorir la continuïtat educativa" en els ensenyaments postobligatoris.

Canvis en l'assignació

La principal novetat és que les places de FP s'assignen en funció de la nota i "no de l'ordre de petició" com es feia fins ara. D'aquesta manera, el sistema d'ordenació de sol·licituds i matrícula s'assimila al de l'àmbit universitari i afavoreix els alumnes que tenen millors notes. En aquest nou procés les fases d'assignació de places es redueixen a dues tandes. En la primera, només es matriculen els alumnes que han obtingut plaça en la primera opció del full de preinscripció, i en la segona, s'utilitzen les places vacants perquè la resta d'alumnes puguin millorar l'assignació de la primera tanda.

Fonts del departament asseguren que els alumnes mantenen "la plaça obtinguda en el primer procés", però no es poden matricular fins al segon període per veure si "poden millorar" aquesta primera assignació. També s'elimina l'acte públic de gestió de la llista d'espera.

Procés de repesca 'd hoc'

Un altre dels canvis és que s'introdueix un període de repesca un cop acabada la preinscripció, que anirà dirigit específicament a les persones que no s'han preinscrit o que no han obtingut plaça. El procés serà en línia i tindrà lloc entre el 12 i el 16 de setembre. Fonts d'Educació insisteixen que "no està vinculat amb el procés de preinscripció" i que s'hi pot inscriure "qualsevol ciutadà que vulgui estudiar FP". L'objectiu, segons assenyalen, és evitar l'abandonament escolar i intentar garantir que "hi hagi com menys places vacants millor" durant el curs. "Serà un procés centralitzat, transparent, i amb més garanties per a la ciutadania", afirmen les fonts.

Augment de la reserva de places

El pròxim curs –ajustant-se a la nova llei estatal– també s'incrementa "de forma notable" la reserva de places per als alumnes que provenen de FP, tant al grau mitjà com al superior. Actualment, per accedir a cicles de grau mitjà, els graduats en ESO tenien una reserva de places del 70%; els de FP bàsica, un 20%; i l'alumnat provinent d'altres vies, un 10%. A la pròxima preinscripció "s'equiparen" els alumnes provinents de les dues vies, que accedeixen al grau amb una reserva comuna del 80%. Per poder entrar al grau mitjà es té en compte la qualificació mitjana de 3r i 4t d'ESO (a hores d'ara es considera la mitjana de 1r a 3r) o la qualificació de la prova, el curs o l'ensenyament que dona l'accés.

Pel que fa a l'augment de la reserva de places en l'accés al grau superior, l'alumnat de batxillerat tenia fins ara una reserva de places d'accés del 60%, mentre que els tècnics de FP tenien un 20%. A partir del curs vinent, els alumnes dels dos ensenyaments disposaran d'una reserva del 80%: dins d'aquesta, un 55% de les places estaran reservades per a alumnat de batxillerat, i un 45% per a alumnat de FP. El 20% restant serà per a l'alumnat provinent de proves d'accés i altres titulacions.

A més, com a novetat d'aquest any es dona l'opció que els estudiants amb un certificat de professionalitat que acredita competències en un àmbit es puguin preinscriure tant en el grau mitjà com en el superior, amb una reserva del 5% addicional. Fonts d'Educació subratllen que aquests últims "no resten places de les altres vies", ja que només entren per completar els mòduls que els queden pendents per poder obtenir la titulació.

Quan es podran presentar les sol·licituds?

La presentació de sol·licituds de preinscripció serà del 24 al 30 de maig; la matrícula de la primera assignació del grau mitjà, del 17 al 22 de juliol, i la del grau superior, del 15 al 28 de juliol. La publicació de la segona tanda d'assignació serà el 31 de juliol en el grau mitjà i el 30 de juliol en el grau superior; la matrícula de la resta d'assignacions de FP es farà del 2 al 6 de setembre, i del 12 al 16 de setembre tindrà lloc el procés de repesca de vacants.

stats