El Govern centralitzarà totes les denúncies per assetjament a les universitats catalanes
El conseller Nadal també ha explicat que 256 professors associats s'incorporen a temps complet

BarcelonaA partir del curs acadèmic 2023-24 les universitats disposaran d'un registre únic per censar i seguir les denúncies per assetjament laboral i sexual. El protocol d'actuació davant aquests casos seguirà depenent de cada universitat, però amb el protocol-guia aprovat al febrer com a element orientador en certs elements i vinculant en d'altres. Així ho ha anunciat el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, en la roda de premsa que ha fet aquest dimecres per valorar aquest curs i explicar les claus del que ve.
Aquest registre únic, que implementarà la comissió de dones i ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya conjuntament amb la conselleria d'Igualtat i Feminismes, podria arribar a principis o mitjans del curs vinent. L'objectiu de la mesura és "garantir la traçabilitat de cada denúncia, unificar els indicadors i elaborar un únic cens". Així, des del departament de Recerca i Universitats es preveu que siguin les universitats —i no els alumnes ni els professors— qui bolqui les denúncies fetes en la seva seu en aquesta nova base de dades. Des del departament es confia que el cens suposi "una garantia del compliment" de les actuacions contra l'assetjament laboral i sexual on "constaran tots els casos denunciats i el protocol adoptat per les universitats".
"La floració pública dels casos en determina l'aïllament i que el conjunt del sistema no quedi contaminat", ha dit Nadal, que ha expressat la preocupació de les universitats que la seva "reputació o marca" quedi afectada per la denúncia d'aquests casos. El conseller ha expressat que ell és de l'opinió "que cal aïllar la poma podrida perquè no contamini tot el cistell", i que és important que no quedi tot el sistema tacat.
256 associats contractats
Nadal també ha explicat que des del departament pretenen seguir treballant per "la desprecarització" i per "revertir retallades" a la plantilla de professorat dels centres. En aquest sentit, una de les mesures més rellevants d'enguany és el pla de xoc per acabar amb els "falsos associats". Dels 8.855 professors associats que integren el sistema universitari, Nadal ha dit que mitjançant la dotació de 15 milions feta aquest curs a les universitats, s'incorporaran 256 professors amb contractació permanent, 215 dels quals ho faran a l'inici del curs vinent.
A més, el departament de Recerca i Universitat destinarà al compliment del pla de xoc 20 milions l'any vinent i 30 el 2025, "ja que és cumulatiu", ha explicat Nadal. Amb aquestes 256 contractacions, Recerca i Universitats fa un primer pas per assolir les 820 contractacions que es van marcar com a fita per al 2026.
Dels 1.123 milions d'euros de pressupost del departament, s'han executat un 80%, i 900 milions ja han estat transferits a les universitats, segons el conseller, que preveu que de cara al novembre s'hagi arribat "al 100%" del pressupost. El conseller ha destacat com a novetats entre les partides del pressupost els 20 milions destinats a cobrir els sobrecostos d'energia, 97 milions per personal i 51 milions pel pla d'inversions universitàries.
A partir de la crisi del 2008, el pla d'inversions universitàries va perdre pes fins a assolir mínims entre el 2014 i el 2019, en què tan sols es destinaven 16 milions anuals. L'any passat se'n van destinar 36. Respecte a l'augment d'enguany, Nadal ha valorat: "No estem en disposició de fer una renovació del parc d'edificis universitaris, però podem revertir l'impacte de l'envelliment".
Un compromís pendent
El conseller ha evitat mullar-se respecte a quin hauria de ser el pressupost per a les universitats catalanes de cara al 2024, però considera que els nous comptes hauran de preveure un increment salarial del 2,5%. Malgrat admetre que cal esperar al Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement, Nadal ha admès que té "un compromís de mandat" pendent de complir: "Incloure compensació per a les famílies monoparentals". Des d'Universitat se'ls vol oferir la matrícula gratuïta. Abans, però, segons Nadal, caldrà definir quins requisits cal complir per rebre aquesta ajuda, una cosa que, reconeix, costarà de definir.