Societat 20/06/2016

Ja en són 14 les embarassades amb el Zika a Catalunya

Tres d'elles han tingut un part sense complicacions i una altra presenta malformacions en el fetus

Ara
2 min
El Zika s’escampa per tot Amèrica. MARIO TAMA/ GETTY

BarcelonaEl degoteig de nous casos del virus del Zika continua en augment a Catalunya, fins al punt que ja en són 14 les embarassades diagnosticades amb la malaltia. Tres d'aquestes dones han donat a llum sense problemes, l'última ho va fer durant la setmana passada, segons ha informat aquest dilluns l'Agència de Salut Pública en el seu balanç setmanal de casos. Hi ha una quarta gestant a qui sí que li han detectat microcefàlia i altres malformacions greus en el fetus, però continua endavant amb l'embaràs.

En qualsevol cas, els 69 casos que han sigut detectats –cinc més durant l'última setmana– són tots importats. És a dir, es tracta de contagis que s'han produït en la trentena de països de l'Amèrica Central i del Sud, on actualment hi ha transmissió activa del virus per culpa de la picada d'un mosquit del gènere 'Aedes'.

Guia bàsica per entendre el virus del Zika Durant els últims quatre mesos, tal com era previsible, el nombre de contagis no ha parat de créixer. A hores d'ara hi ha 20 homes i 49 dones diagnosticades amb la malaltia –14 d'elles embarassades–, després que el 4 de febrer s'informés del primer diagnòstic del Zika en una dona gestant. Tot i així, el virus del Zika acostuma a resoldre's sense complicacions greus, i s'estima que només un de cada quatre infectats desenvolupa clínica. Es tracta d'un quadre habitualment lleu, amb febre moderada, exantemes, artritis o artràlgia passatgera, conjuntivitis i altres símptomes inespecífics.

Malgrat que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va informar fa poc que aquest estiu podia produir-se un contagi autòcton a Europa, les autoritats sanitàries destaquen que la probabilitat és molt baixa. Caldria que un mosquit tigre –'Aedes albopictus'– piqués amb un marge d'entre tres i cinc dies un pacient contagiat amb el Zika i, posteriorment, un altre que no estigués malalt. Tot i així, el millor vector per transmetre el virus és el mosquit 'Aedes aegypti', que és el que està present en els països americans on actualment la malaltia es troba en fase epidèmica, i no en països europeus.

stats