Informe

El Síndic alerta que les ajudes socials no arriben als més pobres

Ribó s'acomiada del càrrec demanant al govern espanyol que desbloquegi els 1.400 milions per a Catalunya del fons covid

4 min
Ribó, en la presentació del seu últim informe de la sindicatura, envoltat dels seus adjunts, al Parlament.

BarcelonaDubtes a l'hora de saber si es té dret a rebre una prestació social, a compaginar la renda garantida de ciutadania amb l'ingrés mínim vital o a entendre com funciona el bo social elèctric. Per al síndic de greuges, aquest embolic que les administracions no han sabut desenredar dibuixa un "desgavell" per a la ciutadania que més està patint els efectes socioeconòmics de la pandèmia, que, com assenyalen tots els indicadors, només ha fet que "aprofundir i eixamplar la bretxa de les desigualtats socials". Per començar a corregir-les, Rafael Ribó ha urgit el govern espanyol a desbloquejar els 9.000 milions d'euros de l'anomenat fons covid, i dels quals a Catalunya en tocarien 1.400, útils per donar una empenta a enfortir els sistemes social i sanitari. "És més que necessari que sense distraccions s'apliqui el que s'ha aprovat als pressupostos espanyols", ha dit en una roda de premsa al Parlament.

El 2021, com ja ho va ser el 2020, va ser un any de xifres rècord a la Sindicatura de Greuges, encara sota l'excepcional repercussió de les onades del covid, amb gairebé 12.000 queixes per les 11.300 de l'exercici anterior. D'aquestes, el 40% fan referència a problemàtica social, una matèria que ha centrat sis de cada deu actuacions d'ofici endegades per l'oficina.

Informe anual del Síndic de Greuges 2021

En el seu últim informe que signa abans de deixar el càrrec després de divuit anys, Rafael Ribó ha reclamat a les administracions catalanes —ajuntaments i, sobretot, la Generalitat— que endrecin el marc de les prestacions socials i les reformulin per facilitar-ne l'accés, ja que constata que molts dels hipotètics beneficiaris se'n queden fora perduts en una troca burocràtica o per uns requisits impossibles de complir. És el que fa temps que critiquen les entitats socials, per a qui el síndic sortint ha tornat a tenir unes paraules de reconeixement per haver-se mantingut a la trinxera social en una lluita incansable per la justícia social.

En aquest sentit, Ribó valora que s'hagin posat en marxa iniciatives i prestacions socials per intentar atendre les persones que ho necessiten, però incideix, un altre cop, que vincular aquestes ajudes a un mínim de 24 mesos de residència a Catalunya suposa en realitat "la denegació" de la renda mínima garantida o una pensió no contributiva per a un treballador que ha hagut de traslladar-se temporalment per tenir feina.

I si ja era complicat accedir a un habitatge digne, la pandèmia no només ha fet trontollar encara més "el pilar més feble de l'estat del benestar", sinó que, malgrat la llei antidesnonament, han augmentat també les persones que han perdut el seu domicili habitual per no poder pagar el lloguer. Aquesta situació fa, per al Síndic, que sigui urgent enfortir el parc d'habitatges socials a tot Catalunya, el qual s'ha demostrat del tot insuficient per donar resposta a les persones desnonades.

De la mateixa manera, ha fallat el mecanisme per garantir els subministraments dels serveis bàsics de llum i gas a famílies vulnerables de tot Catalunya, que no es corregeix ni amb la posada en marxa de l'anomenat bo social elèctric, precisament per la complexitat en la seva definició i abast.

Equitat a la sanitat, desigualtats a l'escola

En un any en què les onades pandèmiques han mantingut la xarxa sanitària al límit, el síndic posa el focus en l'enfortiment de l'atenció primària, que ha multiplicat la seva càrrega d'assistència i, per això, reclama que s'hi posin diners. Més inversió, ha assenyalat, per dotar els ambulatoris de més recursos materials i personals, però també per aplicar la millora de la retribució dels professionals, per a qui ha demanat un reconeixement i consideració públics, així com l'aposta per a la investigació i la formació de les plantilles.

Però si de la sanitat Ribó en valora que, malgrat les mancances, sigui un servei amb plena equitat, ha subratllat que l'educació està lluny d'aconseguir una igualtat, i ha posat com a prioritat urgent en aquest sector el combat a la segregació escolar, que durant la pandèmia ha augmentat tot i comptar amb l'eina del decret d'admissió del pla contra la segregació. En aquest punt, la sindicatura exigeix a la Generalitat més ajuts als centres per facilitar l'escolarització d'alumnes amb necessitats educatives específiques i l'aprovació del protocol d’ús de la reserva de places i la millora dels recursos dels centres amb elevada complexitat.

En l'informe, Ribó s'acomiada del càrrec amb el retret a les administracions perquè la seva lluita contra el canvi climàtic és excessivament "esquemàtica" i perquè, un cop recuperat cert nivell de l'activitat econòmica, han "oblidat" les lliçons de la pandèmia de la importància de preservar el medi ambient i de la promoció de les energies renovables. "El dret a la natura és un dret de tothom, d'ara i de futures generacions", ha conclòs.

En un any en què també han augmentat les queixes per discriminacions un 149%, amb una gran incidència dels atacs contra col·lectius LGTBIQ+, l'informe indica que cal donar un tomb a les polítiques públiques per vestir-les amb perspectiva de gènere, i es fa ressò de la denúncia de grups feministes pel que fa a la desigualtat territorial que pateixen les dones a l'hora d'avortar.

stats