EDUCACIÓ
Societat 22/01/2016

Ensenyament convida més escoles a fer jornada intensiva

Tretze centres de primària faran l’horari de nou a dues del migdia a partir del curs que ve

Elisabet Escriche
3 min
Ensenyament convida més escoles a fer jornada intensiva

BarcelonaQue les escoles de primària facin horari intensiu -de 9 a 14 hores- és una mesura que no agrada al departament d’Ensenyament o, com a mínim, així ho ha explicitat diverses vegades. De fet, la fins ara consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, sempre ha deixat clar que és contrària a aplicar-la. Paradoxalment, però, el departament no tan sols ha decidit ampliar fins al 2019 la prova pilot iniciada el curs 2012-2013 en set centres (cinc de la demarcació de Girona, un de la de Tarragona i un de la de Barcelona) sinó que, a més, ha convidat personalment noves escoles a sumar-se a aquest horari a partir del curs que ve. Entre aquests centres hi ha l’escola Pedralta de Santa Cristina d’Aro.

El mateix director dels serveis territorials d’Ensenyament a Girona, Albert Bayot, va posar-se en contacte amb la direcció del centre fa una setmana per proposar-l’hi i va enviar un correu electrònic amb les pautes i els arguments que ha de donar l’escola perquè no l’hi deneguin. “En el vostre cas cal parlar del fet que és una zona de costa i que hi ha una activitat laboral que prefereix aquest horari per a la conciliació familiar [...]” o “cal explicar la problemàtica de les distàncies amb les urbanitzacions i, per tant, al·legar la gran dispersió del territori de procedència de l’alumnat”, són algunes de les instruccions que dóna la missiva.

Entre els requisits que ha de complir el centre -i tots els que ho demanin- per formar part del que Ensenyament anomena ara “pla experimental per a la jornada continuada a infantil i primària per al període 2015-2019” hi ha l’aprovació d’un 80% de les famílies, el vistiplau del consell escolar o explicar quines activitats extraescolars es faran fins a les 16.30 hores, hora en què actualment acaben les classes els alumnes del Pedralta. Per complir amb els deures i els terminis -tota la documentació s’ha de presentar com a data límit avui- el centre ha hagut d’agilitzar la maquinària i demanar a corre-cuita als pares que es posicionin sobre si estan a favor de canviar l’horari escolar dels seus fills. Ahir es va fer el recompte i un 83% de les famílies hi van donar el vistiplau. De fet, el centre ja havia demanat formar part de la prova pilot el curs 2012-2013 però se li va denegar i només es va concedir als tres de Platja d’Aro que formen part de la mateixa zona educativa.

Efecte crida

Tot i que des del departament, capitanejat ara per Meritxell Ruiz, s’assegura que no hi ha res decidit i que s’estudiaran totes les sol·licituds que arribin fins avui, segons ha pogut saber l’ARA, a part de l’escola de Santa Cristina d’Aro i d’una de la Garrotxa ja hi ha decidits quatre centres més als quals també es permetrà fer l’horari continuat, entre els quals hi ha l’escola Valdelors de Vandellòs o la Mestral de l’Hospitalet de l’Infant. Aquesta última ja ha presentat la sol·licitud diverses vegades, l’últim cop el gener de l’any passat als serveis territorials de Tarragona. Per tant, a partir del curs que ve, als set centres que ja fan la jornada intensiva se n’afegirien, si no hi ha un canvi de plans d’última hora, almenys sis més. La decisió de la conselleria de Ruiz d’allargar “el pla experimental” ha provocat, també, un efecte crida.

Altres escoles, que en aquest cas no han sigut convidades per Ensenyament, també han repartit circulars entre els pares perquè es posicionin aquesta setmana sobre la mesura. És el cas de les set escoles públiques de Blanes. “Quan van aprovar la prova pilot ja ho vam demanar però no se’ns va concedir. Ara ho hem tornat a engegar per iniciativa pròpia”, explica la directora del CEIP Quatre Vents, Ascensió Campayo. I enmig d’aquest context des de la coordinadora que agrupa una seixantena d’AMPA partidàries que s’apliqui l’horari de 9 a 14 h reclamen a Ensenyament que se’ls convoqui a una reunió per desencallar el tema. L’últim any ho han demanat fins a tres vegades però sense èxit.

La jornada intensiva té partidaris, com el sindicat USTEC-STEs i la UGT, i detractors de pes, com la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac), que manté que fomenta les desigualtats entre les famílies que poden pagar menjador escolar i extraescolars i les que no.

Una mesura que concilia o discrimina? Opinen els experts

stats