Societat 08/04/2015

Espadaler censura Fernández Díaz per vincular sobiranisme i lluita antijihadista

El conseller d'Interior reconeix que a Catalunya "hi ha alguns punts problemàtics i conflictius", però que els cossos de seguretat els vigilen com pertoca

Ara
2 min
El conseller d’Interior, Ramon Espadaler.

BarcelonaEl conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha criticat per "desafortunades" les paraules del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que ha dit que la pedagogia sobiranista entre els musulmans ha dificultat la lluita antijihadista a Catalunya. En declaracions a RAC1, Espadaler ha dit: "És desafortunat i fora de lloc vincular l'independentisme, que es mou amb civisme, amb terrorisme".

Espadaler ha rebatut així les paraules del ministre de l'Interior a Catalunya Ràdio minuts abans: "Arran del procés independentista –ha dit Férnadez Díaz–, recordo una fundació, Nous Catalans [vinculada a CDC], que intentava captar gent d'aquesta comunitat cap a la independència". I ha afegit: "La col·laboració amb els imams era important, però des d'aquesta fundació es volia fer un 'nosaltres sols', i això no era prudent".

Pel que fa a l'operació en marxa, el conseller ha confirmat a RAC1 que ja hi ha hagut deu detinguts. "És "probable" que aquesta xifra augmenti, ha reconegut el mateix Espadaler minuts abans a Catalunya Ràdio. De fet, s'espera que hi hagi 11 detencions.

L'operació està instruïda pel jutge Santiago Pedraz, de l'Audiència Nacional, i està comportant escorcolls a municipis com Barcelona, Terrassa, Sabadell, Valls o Sant Quirze del Vallès. El conseller ha assegurat que les detencions d'aquest dimecres no tenen relació amb les que la Guàrdia Civil va fer la setmana passada a Badalona, però sí amb els tres homes de Terrassa i Monistrol de Montserrat detinguts al desembre a Bulgària, quan anaven cap a Síria per incorporar-se a l'Estat Islàmic.

Espadaler ha instat a la "serenor", tot i reconèixer que el fenomen jihadista és una realitat que està "instal·lada a Catalunya". "Hi ha alguns punts problemàtics i conflictius, i els vigilem com ens pertoca", ha respost a preguntes sobre si hi ha una alta presència de mesquites salafistes a Catalunya.

La bona notícia, segons el conseller, és que les detencions confirmen la feina dels Mossos d'Esquadra per perseguir-lo. "Fa mesos que els cossos de seguretat treballen en aquesta operació a instàncies de l'Audiència", ha subratllat.

"És una operació complexa", ha detallat Espadaler, que ha assegurat que, de moment, tot funciona com estava previst i que la previsió era desplegar unitats com la dels Tedax per si es localitzaven explosius.

El nivell d'alerta per amenaça terrorista segueix, segons el conseller, al mateix nivell que els últims dies.

stats