Societat 18/11/2016

El govern espanyol intenta vetar la tramitació al Congrés per paralitzar la Lomce

Al·lega que la cambra està incomplint la Constitució perquè aturar la llei Wert alteraria el marc pressupostari

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE

MadridEl govern espanyol maniobra a marxes forçades perquè l'oposició al Congrés no es pugui penjar la medalla d'haver paralitzat la llei Wert. PP i PSOE juguen al gat i la rata des de fa setmanes per veure qui és el primer que ordena deixar sense efectes acadèmics les revàlides, que la Generalitat ja ha anunciat que no celebrarà. A Mariano Rajoy no li va agradar gens que en el primer ple al Congrés com ell de president tirés endavant la proposició de llei per paralitzar la Lomce amb l'aval de tots els partits menys el PP. Ara, però, ha decidit fer un pas endavant per intentar aturar aquesta tramitació.

El consell de ministres ha acordat aquest divendres requerir la revocació dels acords de la mesa del Congrés que van permetre admetre a tràmit la presa en consideració tant de la proposició de llei per paralitzar la Lomce com una modificació de l'article 42.1 de l'estatut dels treballadors per lluitar contra la subcontractació d'interins. El govern espanyol reclama suspendre immediatament aquesta tramitació al·legant un conflicte constitucional.

El portaveu de l'executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha assenyalat que la Constitució estableix que el govern podrà oposar-se a tota proposició de llei o esmena que suposi gastar més diners. I que per això han llançat aquests dos vetos. En concret, sobre el de la Lomce, s'aferren que estan compromesos fins a 615 milions d'euros de fons europeus.

El més paradoxal de la resposta de la Moncloa és que Méndez de Vigo segueix afirmant que el contingut d'aquesta proposició de llei és el mateix que el d'un reial decret llei que el consell de ministres té previst aprovar en unes setmanes per deixar sense efectes les revàlides a 4t de l'ESO i batxillerat. El ministre d'Educació ha aclarit aquest divendres que aquests exàmens, que el Govern ja va anunciar que no es farien a Catalunya, només es faran en alguns centres de l'Estat a l'ESO, i que a segon de batxillerat seran només per a les assignatures troncals.

Si la mesa es nega a acceptar el veto, fonts de la Moncloa alerten que portaran aquest conflicte al Tribunal Constitucional. Amb aquest pas Rajoy mostra una de les vies que té previst utilitzar per poder governar en minoria.

stats