Esprint de vacunacions a Catalunya amb mig milió de dosis setmanals

Salut anima la població d'entre 60 i 79 anys a vacunar-se amb la primera dosi abans que decaigui l'estat d'alarma

G.G.G.
4 min
Imatge de la vacunacio massiva a la Fira de Barcelona per a persones d'entre 70 i 79 anys.

BarcelonaSetmana crucial per a la campanya de vacunació. A finals de la setmana passada van arribar a Catalunya gairebé 600.000 dosis i, amb la nova entrega de 272.610 vacunes de Pfizer d'aquest dilluns, durant els pròxims dies el departament de Salut confia administrar les més de 500.000 que hi ha disponibles. Segons les previsions, el 80% de la població de més de 60 anys tindrà almenys la primera dosi quan arribi el 9 de maig, que és quan decau l’estat d’alarma i es preveu una certa relaxació de les restriccions vigents. Per assolir aquesta fita, la conselleria anima la població que té entre 60 i 79 anys a demanar cita a la web habilitada per programar la vacunació.

La conselleria ha informat que als diferents punts de vacunació externs encara hi ha 101.200 dosis de Pfizer i AstraZeneca pendents d’assignar, l’administració de les quals ha de programar-se abans del 10 de maig. En concret, són 17.200 vacunes de Pfizer per a persones d’entre 70 i 79 anys i 84.000 d’AstraZeneca, que només es poden administrar a les persones d’entre 60 i 69 anys. 

"El ritme d'arribada de noves vacunes fa que s'avanci ràpidament el procés de vacunació, però encara no és suficient", admet la conselleria. De fet, la falta de vacunes no és el problema: al llarg de la setmana s’espera administrar 531.210 dosis, les 258.600 d’AstraZeneca que van arribar divendres –i que no s'han començat a posar fins a aquest dilluns– i les 272.610 de Pfizer lliurades aquest dilluns.

A més, Salut espera rebre també durant els pròxims dies 20.700 dosis de la monodosi de Janssen, de manera que s'espera que en una sola setmana arribin i s'administrin 550.000 dosis. Es tracta d'un fort augment respecte a la setmana passada, quan se'n van administrar 365.950.

Tot i que els últims tres dies els equips de vacunació han administrat un total de 124.778 vacunes, la majoria de les quals (80.250) primeres dosis, el mig milió de vacunes s'ha d'administrar ràpidament, abans que arribi un altre gran lot que obligui a generar estoc a les neveres. Si es reprodueix l'entrega de la setmana passada, i sabent que Pfizer ja les ha entregat aquest dilluns, aquest gran lliurament seria d'AstraZeneca i arribaria divendres. "Hi ha vacunes disponibles per a les persones nascudes entre el 1942 i el 1961 que s'haurien d'exhaurir abans no arribi la nova remesa", insisteix Salut en un comunicat.

La prova d’aquest avenç significatiu en l’estratègia de vacunació són les cues formades aquest cap de setmana a la Fira de Barcelona, on es van inocular 6.000 dosis de Pfizer a la població d’entre 70 i 79 anys. Aquest és l’espai més gran que Salut té reservat per fer vacunacions a gran escala. La intenció del Govern és obrir el recinte cada dia a partir de la setmana que ve per intensificar les inoculacions si es consolida l’arribada massiva de vials.

1,9 milions de vacunats

La màxima del Govern fins ara ha sigut guanyar-li setmanes al virus mitjançant la vacunació, és a dir aprofitar l’estancament dels indicadors per avançar en les immunitzacions sense que el context epidemiològic posés en perill l’eficàcia de l’estratègia. I després de setmanes d’incertesa per l’arribada tardana i amb comptagotes de vials, sembla que el ritme de les injeccions per fi s’està agilitzant. 

Segons les dades de vacunació actualitzades aquest dilluns pel departament de Salut, el 28,7% de la població catalana major de 16 anys està vacunada amb una dosi, unes 1.906.756 persones. De moment, però, només unes 823.133 tenen la pauta completa, és a dir, o bé han rebut Janssen (és monodosi) o s’han posat les dues dosis de Pfizer, Moderna o AstraZeneca. També s’inclouen en aquest percentatge els menors de 66 anys que han passat el covid i als quals solament se’ls injecta una sola dosi, segons estableix el protocol de vacunació. 

Al conjunt de l'Estat ja s'han superat els cinc milions de persones vacunades amb la pauta completa. És a dir, amb les dues dosis requerides en el cas d'AstraZeneca, Pfizer o Moderna, o amb una sola en el cas de Janssen. Segons el balanç publicat aquest dilluns pel govern espanyol, hi ha 5.098.903 vacunats, que representen gairebé un 11% de la població espanyola.

El mig milió de vacunes que es podrà administrar aquesta setmana ha de permetre acabar els majors de 80 anys –un 84,3% ja han rebut les dues dosis– i deixar avançada la cobertura de la població de més de 60 anys amb almenys una injecció. Un 66,6% de les persones d’entre 70 i 79 anys han rebut una primera dosi i el 18% les han rebut totes dues. 

Pel que fa als sexagenaris, un 55,4% de la gent d’entre 66 i 69 anys han estat vacunats amb la primera dosi i un 4,3% han completat la pauta de vacunació mentre que un 60% de la població d’entre 60 i 65 anys estan parcialment immunitzats. D’aquests, el 6% han rebut les dues dosis.

Segons la conselleria, mantenint aquest ritme de vacunació, es podrà reduir entre un 50% i un 75% el risc de morir per covid i entre un 30% i un 50% les possibilitats d’acabar hospitalitzat. Pel que fa a les unitats de cures intensives (UCI), de moment la vacunació dels majors de 60 evita entre un 17% i un 37% les entrades a les àrees de crítics, però per reduir l’ocupació caldrà vacunar tan aviat com sigui possible la franja que va dels 50 als 59 anys. Aquesta immunització, segons la consellera de Salut, Alba Vergés, començarà “de ben segur” a mitjans de maig, d’aquí unes dues setmanes aproximadament. 

stats