SOCIETAT
Societat 11/07/2013

Ester Quintana, als diputats: "Vull ser l'última víctima d'una pilota de goma"

Quintana, que va perdre un ull durant la manifestació per la vaga general del 14-N, compareix al Parlament i assegura que la Generalitat ha gestionat el seu cas amb "deficiència"

Laura Díaz-roig
2 min
Ester Quintana, a la seva arribada al Parlament / ACN

BarcelonaEster Quintana, la dona que va perdre un ull durant la manifestació per la vaga general del 14-N presumptament per l'impacte d'una pilota de goma dels Mossos d'Esquadra, ha demanat aquest dijous als diputats que no hi hagi més víctimes d'aquests projectils. "El que m'ha passat a mi li pot passar a qualsevol. Vull ser l'última víctima", ha dit en la compareixença davant la comissió d'ordre públic del Parlament.

Quintana, que ha parlat com a representant de la campanya 'Ojo con tu ojo', ha agraït el moviment social de suport ciutadà, que ha estat "inestimable", i l'interès dels mitjans de comunicació, que "han aconseguit que el missatge arribi al gruix de la població".

"El 80% de la informació ens arriba és a través de l'ull. Jo ja no puc veure-hi com vosaltres, estic condicionada, i no tinc la capacitat de veure la profunditat i calcular distàncies", ha dit als diputats. Quintana ha explicat que encara no sap quan acabarà el procés mèdic i que no té una data "per tornar a la normalitat". Ha criticat que, de moment, no ha vist que la comissió estigui tractant el debat sobre l'ús de pilotes de goma.

"Les bales de goma i altres projectils no discriminen per sexe, edat o professió, són incontrolables, no entenen de direccions", ha recordat.

"Per si encara algú ho dubta, quan em va esclatar l'ull no hi havia cap aldarull al meu voltant", ha repetit, i ha assegurat que els agents dels Mossos van actuar "sense motiu i de forma desmesurada", i no van seguir els passos que estableix el protocol. Ha subratllat que la Generalitat ha gestionat "amb molta deficiència" el seu cas. "Interior és responsable de la seguretat ciutadana, i aquella nit no va ser així", ha lamentat, recordant que "en qualsevol país democràtic" hi hauria hagut dimissions immediates.

Ha qüestionat la formació dels agents dels Mossos i el seguiment que es fa dels protocols. "Els ciutadans no som enemics a aniquilar", ha dit. Quintana assegura que confia en la Justícia, però ha lamentat que l'administració tingui els mitjans tècnics per aclarir el cas "i no els aporti".

"Han creat un pànic generalitzat, i una societat on els ciutadans tinguin por a manifestar-se, no és una societat lliure", ha conclòs.

A la sortida de la compareixença, Quintana ha assegurat als mitjans que espera que les seves declaracions tinguin repercussió i es prohibeixin les pilotes de goma. "Nosaltres som positius, valents, i anem endavant, però hi ha gent que es queda pel camí. També lluitem per tots ells", ha dit.

stats