SOLIDARITAT
Societat 04/10/2015

Fair Saturday vs. Black Friday: neix un nou festival solidari

Vol recompensar les ONG a través d’actes culturals i artístics

Selena Soro
2 min
La cantant Rosana és una dels més de 5.000 artistes que ja s’han compromès a unir-se al Fair Saturday.

BarcelonaL’últim divendres de novembre se celebra als Estats Units el Black Friday, una jornada que inaugura la temporada de compres nadalenques amb grans descomptes als comerços. Al cap de tres dies, el dilluns següent, té lloc el Cyber Monday, que aplica la mateixa fórmula en les compres per internet. En els últims anys aquestes dues tradicions han fet fortuna també a Europa, on consumidors i empreses se sumen a aquesta particular cita nadalenca. Ara, de la mà d’un basc d’ascendència catalana, neix -amb la voluntat d’arribar arreu del món- el Fair Saturday, un festival que durant l’últim dissabte de novembre vol aportar el contrapunt solidari, artístic i cultural a la voràgine consumista.

El seu fundador, Jordi Albareda, presenta el Fair Saturday com “una jornada per canviar el món a través de l’art i la cultura”. La fórmula d’aquest nou festival és senzilla: es tracta que, durant tot un dia, artistes d’arreu del món ofereixin el seu art al públic, i que els diners recaptats vagin a l’organització sense ànim de lucre que l’artista triï. La iniciativa va presentar-se al públic català dimecres passat al Palau Moja, seu del Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Catalunya (CoNCA). El seu president, Carles Duarte, va elogiar el projecte i en va pronosticar “un gran futur”. Durant el nostre dia a dia, diu Albareda, és habitual assistir a mobilitzacions per diferents motius. “Una final de futbol, una qüestió política... O els cada vegada més freqüents dies de consum massiu. Però, ¿i l’art i la cultura? ¿Quan ens tornem bojos per l’art i la cultura? ¿Quan els posem al centre de la societat?”, pregunta.

Per al primer Fair Saturday, el 28 de novembre, s’espera superar els 250 actes i mobilitzar més de 5.000 artistes i 100.000 espectadors. Amb tot aquest volum, la voluntat és aportar entre 100.000 i 150.000 euros a diversos projectes socials i ONGs. Artistes com Fran Perea, Rosana, Judith Jáuregui, Asier Polo i Fernando Velázquez són els primers ambaixadors d’aquest nou moviment solidari.

Recompensar la bona feina

A part de posar en valor l’art i la cultura, Albaredo tenia molt clar que volia situar la solidaritat al centre neuràlgic del festival. “Segurament, la majoria de nosaltres estem orgullosos de la feina que fan moltes ONG. Per què no els hi diem?”, es pregunta Albareda. “Per què no agafem un dia a l’any en què tots puguem agrair-los la feina ben feta? Volem que el Fair Saturday sigui un gran aplaudiment per a tots ells”, sentencia.

D’aquesta manera, afirma, hi guanyarem tots: “Els artistes, les persones creadores, les entitats culturals, els projectes socials, la indústria cultural en general... i hi guanyarà la societat. Estarem construint entre tots una societat més bella i més sensible a les necessitats dels altres”, conclou.

stats