Societat 02/09/2014

La fiscalia britànica retira l'ordre d'arrest sobre els pares del nen amb un tumor cerebral

El Regne Unit no emprendrà més mesures legals contra el matrimoni King i "està en procés" de comunicar-ho a la justícia espanyola perquè puguin reunir-se amb el seu fill "al més aviat possible"

Efe
3 min
El nen de cinc anys britànic que podria estar al sud d'Espanya, en una foto facilitada per la policia britànica.

LondresLa fiscalia britànica ha confirmat aquest dimarts que retira l'ordre de detenció i entrega que va emetre contra Brett i Naghmeh King i ha assegurat que està "en el procés de comunicar" la seva decisió a la justícia espanyola. En un comunicat, assegura que no es formalitzaran càrrecs contra la parella, detinguda dissabte a Màlaga després que dijous s'endugués sense consentiment mèdic el seu fill Ashya, de 5 anys, d'un hospital anglès per estar en desacord amb el tractament que se li oferia per tractar el seu tumor cerebral.

"El Servei de Processaments de la Corona [CPS, en anglès] està actualment donant els passos per retirar l'ordre europea d'arrest en relació amb Brett i Naghmeh King", diu la nota oficial. "No s'emprendran més mesures legals contra els senyors King i estem ara en procés de comunicar aquesta decisió a les autoritats espanyoles perquè puguin reunir-se amb el seu fill al més aviat possible", afegeix.

Poc abans, el primer ministre britànic, David Cameron, s'havia mostrat partidari d'aquesta decisió en considerar que "és important que aquest nen rebi tractament i l'amor de la seva família". "Òbviament, com la resta de les persones d'aquest país, vull que aquest pobre nen pugui reunir-se amb els seus pares", ha afirmat el líder conservador.

El vice primer ministre, Nick Clegg, també ha criticat la duresa amb què s'ha perseguit aquesta parella, testimonis de Jehovà i pares de set fills, mentre que gairebé 100.000 persones han signat una petició al govern britànic perquè se suspengui el seu procés d'extradició.

El ministeri britànic de Sanitat examina, per la seva banda, els procediments al Regne Unit en casos com el d'Ashya, que van portar els seus pares a endur-se'l dijous de l'Hospital General de Southampton i viatjar a Espanya amb l'objectiu, segons van dir, de vendre una casa de la seva propietat per pagar-li al nen un tractament alternatiu a la República Txeca o els Estats Units.

Els King van ser detinguts dissabte a Màlaga a petició de les autoritats britàniques per sospita de crueltat infantil, acusació que ara es desestima "a la llum de noves proves", segons la fiscalia. La parella, actualment en detenció judicial a Madrid i sense accés al seu fill, que està ingressat en un hospital malagueny, afrontava un procés d'extradició al Regne Unit que previsiblement es veurà anul·lat arran de la revisió de l'assumpte per part de les autoritats britàniques.

Brett i Naghmeh King, de 51 i 45 anys, respectivament, es van desplaçar a Màlaga amb els seus fills per intentar vendre el pis que posseeixen i sufragar així un tractament alternatiu a la quimioteràpia no disponible a la seguretat social britànica. Segons el seu advocat espanyol, el matrimoni preveu interposar una querella per denúncia falsa i calúmnies contra l'hospital del qual es van endur el seu fill.

El jutge de l'Audiència Nacional prendrà la decisió dimecres

Hores abans de l'anunci de la fiscalia britànica, el jutge Ismael Moreno havia anunciat que decidiria aquest dimecres si adoptava mesures cautelars per als pares d'Ashya King, després d'haver rebut els informes mèdics que va requerir a l'Hospital de Màlaga, en el qual està ingressat el petit.

Segons han informat fonts jurídiques, el jutge ha citat els pares i el seu advocat a les 11.00 hores per decidir sobre la seva situació personal (si els envia a presó o els deixa en llibertat), després d'haver acordat aquest dilluns mantenir-los en situació de detenció judicial per un màxim de 72 hores a la presó madrilenya de Soto del Real a l'espera de rebre aquests informes mèdics.

stats