Societat 23/11/2016

La Fiscalia descarta que la Policia agredís interns del CIE durant l'últim motí

Atribueix la situació a un enfrontament entre un grup d'algerians i un d'albanesos i no a una reivindicació, mentre que Tanquem el CIE considera que no s'ha investigat prou

Montse Riart
2 min
El centre d'internament de immigrants (CIE) de la zona franca de Barcelona.  FRANCESC MELCION / DIARI ARA

BarcelonaLa Fiscalia d'Estrangeria de Barcelona ha arxivat la seva investigació arran de l'últim motí al Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca de principis de novembre. El ministeri públic ha revisat les imatges de les càmeres de seguretat del centre i s'ha entrevistat amb els interns i el personal i descarta que la Policia Nacional agredís els amotinats, com denunciaven algunes organitzacions.

El fiscal Fernando Rodríguez Rey assegura en el seu escrit que l'actuació de la Policia Nacional "es va ajustar" als reglaments i assegura que els agents no van "intervenir directament" sobre els interns. També descarta "l'ús de la força", així com qualsevol "extralimitació o desproporció" en la seva actuació.

L'advocat Andrés Garcia Berrio, membre la plataforma Tanquem el CIE, considera que "els fets no s'han aclarit de manera rigurosa". El lletrat recorda que precisament en la zona on els interns van denunciar que s'havien produït les suposades agressions policials -a les escales d'accés a la primera planta i a les cel.les- "no hi ha instal.lades càmeres de seguretat".

Garcia Berrio també explica que la plataforma no ha rebut resposta de l'escrit que va presentar davant del jutge de Control del CIE, que la Fiscalia no es va entrevistar amb els interns que l'organització proposava i que aquests, tampoc van ser examinats per metges forenses dels jutjats: "Queda molt per fer per elevar els estàndards i els mecanismes de protecció dels drets humans, tot i que cada vegada hi ha menys espai per la impunitat", assegura.

L'origen del motí: un enfrontament entre albanesos i algerians

La Fiscalia també explica en el seu escrit que en cap dels interns protagonistes de l'acció amb qui s'ha entrevistat han atribuït l'acció "a una protesta per la seva privació de llibertat o per males condicions del centre".

Segons el fiscal d'Estrangeria, l'origen del motí s'ha de situar en "un enfrontament entre un grup d'interns de nacionalitat algerina i uns altres de nacionalitat albanesa", descartant qualsevol altre tipus de reivindicació.

La majoria d'interns que van protagonitzar el motí i l'intent de fuga formaven part d'un grup d'immigrants d'Algèria que havien arribat a l'Estat feia pocs dies amb una pastera i que les autoritats estatals van enviar al CIE per no tenir papers, mentre tramitaven la seva expulsió definitiva.

Tanquem els CIE recorda que tant el Parlament com l'Ajuntament de Barcelona, que representen l'opinió social majoritària, s'han pronunciat a favor del tancament del centre, on es priva de llibertat persones que no han comés cap delicte però no tenen papers.

stats