Societat 31/05/2018

El jutge ordena als forenses avaluar si el detingut pel doble crim de Susqueda està en plenes facultats

Els Mossos es desplaçaran a Colòmbia per interrogar la filla de la dona de Jordi Magentí

Ara
3 min
Mossos al pantà de Susqueda, on s'han trobat dos cossos

BarcelonaMés d'un centenar de proves noves. El jutge que investiga el doble crim del pantà de Susqueda vol lligar tots els extrems de la investigació i ha ordenat practicar la majoria de diligències que últimament li han demanat les acusacions i també alguna de les de la defensa. Entre elles, vol que dos forenses avaluïn si el presumpte autor de la mort de la parella del Maresme està en plenes facultats per ser investigat.

A més vol que un dels dos metges que han de revisar el seu historial mèdic, psicològic i psiquiàtric sigui el mateix que va avaluar-lo durant la investigació per haver matat la seva exdona l'any 1997 –un crim pel qual Jordi Magentí Gamell va ser condemnat a 15 anys de presó–. L'objectiu és que els forenses determinin si el detingut pateix algun tipus d'afectació, com ha evolucionat en els últims 20 anys i com reacciona davant determinades circumstàncies. Ara mateix Magentí és el principal sospitós, però els investigadors encara han de determinar quin va ser el mòbil del doble crim.

El jutge posa en valor la declaració de la filla

Entre la resta de proves que ha ordenat el jutge hi ha la declaració de la dona de Magentí, a qui el principal sospitós del doble crim va comprar un bitllet per anar-se'n a viure a Colòmbia "l'endemà que es localitzés" el cotxe de les víctimes, segons l'última providència del jutjat que dirigeix la investigació. L'esposa de Magentí es desplaçarà a Santa Coloma de Farnés per declarar, però el magistrat també vol que els Mossos d'Esquadra vagin a Colòmbia per interrogar la filla d'aquesta dona. En el seu escrit, el magistrat destaca que l'esposa del detingut pot acollir-se al seu dret de no declarar per no perjudicar el seu marit, però la filla –que és fruït d'una relació anterior d'aquesta dona– està obligada a dir la veritat.

El jutge considera que és possible que la dona de Magentí, "quan va arribar a Colòmbia, pocs dies després dels fets investigats, comentés qualsevol circumstància de què hauria tingut coneixement" a la seva filla, "i més quan el viatge va ser inesperat i existeixen indicis que suggereixen que podria tenir relació amb els delictes".

També ordena escorcollar la casa de Colòmbia per intervenir o esbrinar on pot haver anat a parar "qualsevol objecte que pogués tenir relació" amb la investigació. En aquest sentit, el magistrat no descarta que l'esposa de Magentí pogués haver marxat al seu país amb "algun objecte o instrument dels delictes investigats" a sobre, tenint en compte que l'endemà del doble crim l'investigat es va desplaçar amb ella a la zona del pantà.

Admet que va estar a l'escena del doble crim

Segons la providència del jutge, en una de les seves declaracions Magentí va admetre que va estar més de tres hores pescant a la platja de la Rierica del pantà on els investigadors situen l'escena del crim en el moment que sospiten que van matar la parella del Maresme. El detingut va assegurar que havia sentit "dos trets" provinents d'una altra zona més allunyada. "Aquesta declaració té una gran importància ja que en aquell moment el cas estava sota secret de sumari, de manera que [l'acusat] desconeixia que la investigació ja situava la Rierica com el lloc de comissió dels delictes", assegura el jutge.

A partir de les investigacions dutes a terme pels Mossos, el jutge conclou que en el moment que es va cometre el doble crim a la platja no hi podia haver ningú més que Magentí i la parella del Maresme. D'aquí que descarti practicar altres proves que demanava la defensa de l'investigat, com ara identificar els reclusos del centre de rehabilitació situat a poca distància del pantà, els visitants que aquell dia es van acostar a la zona o els antecedents dels residents.

stats