Fre a les macrocuines fantasma a Barcelona

L'Ajuntament dicta una suspensió de llicències durant un any per regular un sector que ha irromput amb la pandèmia

2 min
L’edifici amb la macrocuina del carrer Felipe de Paz de Barcelona.

BarcelonaDavant de la polèmica generada pels dos projectes de cuina fantasma que ja hi ha a Barcelona i la certesa que aquests negocis aniran a més a la ciutat, l'Ajuntament ha aprovat una suspensió de llicències per a l'obertura de nous locals de plats preparats amb obrador i cuines industrials sense degustació. Aquesta mesura, que bloqueja l'obertura de les dues macrocuines que ja havien demanat permís d'obres –a les Corts i la Verneda–, s'allargarà durant un any i en aquest temps el govern municipal es compromet a tirar endavant una regulació per al sector amb una nova normativa urbanística que els tregui dels llimbs legals en què està.

Aquest tipus de locals, coneguts com a dark kitchens, s'enfoquen a preparar menjar per entregar-lo a domicili, sense necessitat de tenir un espai obert al públic. Utilitzen grans espais opacs per encabir-hi un gran nombre de cuines, cosa que alerta els veïns per problemàtiques com soroll, les olors o l'excés de trànsit.

La prohibició de començar a funcionar afecta les cuines que ja havien començat obres a la Verneda i a les Corts, que no podran obrir fins que no hi hagi la nova regulació. La de la Verneda podria acabar obres però no obrir i la de les Corts ja té les obres parades perquè no s'ajustaven a la normativa. Hi ha un tercer local a Sant Gervasi que també podria incloure's en aquesta categoria, però ara l'Ajuntament està analitzant si és una cuina fantasma o un restaurant que s'ha centrat en l'atenció a domicili.

"Calia una resposta contundent i ràpida", ha explicat la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, que ha detallat que aquesta activitat no existia abans de la pandèmia i que està irrompent per les restriccions a la restauració. Per això, el responsable de l'àrea econòmica del consistori, Jaume Collboni, ha insistit que cal posar "normes" al sector, perquè "deixi se ser fantasma" i no representi una "competència sense ordre" que podria ser un "cop definitiu" per a bars i restaurants.

Fora de la trama urbana

La responsable d'Urbanismes ha avançar que es buscarà impedir que aquests locals es puguin ubicar enmig de la trama urbana per evitar molèsties als veïns. Caldran, ha dit, dues ordenances: una que determini on poden obrir i una altra per fixar com hauran de funcionar. I Sanz ha apunta que caldrà també intervenció de la Generalitat per regular el sector.

L'Ajuntament admet que aquest tipus de cuines poden generar sorolls, fums, vibracions, excés de càrrega i descàrrega i risc d'incendi i que, per això, calen unes "normes de joc clares". "Els riscos justifiquen de ple la suspensió", ha defensat Sanz.

S’ha exclòs de la suspensió l’activitat de càtering quan no sigui una activitat principal sinó complementària d’una altra de les considerades essencials com ara les escoles, hospitals o clíniques. L’àmbit de la prohibició afecta tota la ciutat excepte els parcs de Collserola i Montjuïc, les zones industrials de la Verneda i la Zona Franca i els àmbits on ja s'ha dictat una suspensió d'aquest estil, com els carrers de l'Eixample que s'inclouen en el projecte de pacificació

stats