Salut

La Generalitat descarta un concert amb la sanitat privada per atendre els casos d’anorèxia i bulímia

Els centres privats tracten la majoria de pacients greus per la falta de recursos a la pública

3 min
Una noia dina a l'hospital de dia de l'UTCA de l'Hospital de Can Ruti.

BarcelonaLa Generalitat descarta un concert amb la sanitat privada per atendre el gran augment de casos de trastorns de la conducta alimentària (TCA) arran de la pandèmia, malgrat que els centres privats estan assumint actualment la majoria de pacients greus per la falta de recursos a la sanitat pública i tenen un 75% més de places hospitalàries especialitzades en aquesta patologia que la pública. En concret, a la privada hi ha 601 places i a la pública només 171, segons un recompte fet per l'ARA.

"Som conscients que tenim un problema especialment preocupant amb els TCA", ha admès el director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del departament de Salut, Joan Vegué, que s'encarrega de la planificació dels recursos públics per a l'atenció de la salut mental. “El concert amb la sanitat privada és un tema que se m'escapa, però de moment no plantegem cap concert amb cap centre privat a la planificació que nosaltres estem fent”, han estat les seves paraules literals.

Actualment les famílies que acudeixen a la sanitat privada per tractar les filles –la majoria de les pacients són nenes o noies– han de pagar entre mil i cinc mil euros al mes pel tractament. Tenen la possibilitat de sol·licitar una prestació sanitària al ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions –l'anomenada assegurança escolar–, però la seva concessió no està garantida i, si la reben, és un cop ja han pagat el tractament per avançat i no sol cobrir tot el cost.

Vegué ha explicat que, des de la sanitat pública, s'estan atenent els casos de TCA a tres nivells sanitaris. En un primer nivell ambulatori, als centres de salut mental per a adults (CSMA) i als centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ). En un segon nivell, als hospitals de dia generalistes destinats a qualsevol trastorn. I en un tercer, reservat per als casos més greus, a les unitats especialitzades en trastorns de la conducta alimentària (UTCA), que existeix en alguns hospitals. N'hi ha onze a tot Catalunya.

Segons Vegué, aquest any la Generalitat ja ha pres accions per millorar l’atenció en aquests tres nivells. En concret, a nivell ambulatori s'ha creat un programa de crisi en 27 dels 52 CSMIJ que hi ha a Catalunya, que consisteix en un tractament intensiu durant dos o tres mesos i al qual es té accés de forma ràpida, en tan sols 48 o 62 hores des que la pacient és derivada al CSMIJ. El programa de crisi està destinat a casos de TCA, però també a altres patologies mentals, i està previst que també s'apliqui als 25 CSMIJ restants durant el primer semestre de l'any que ve.

Pel que fa als hospitals de dia generalistes, s'hi han ampliat places. Se n'han creat 55 de noves als hospitals de dia per a adults i ara n'hi ha un total de 780. I als infantils i juvenils s'han obert 56 places més i ara en sumen 740, segons ha detallat el director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions. Aquests hospitals de dia, però, no estan especialitzats en TCA. Poden tenir un programa específic per al tractament d’aquest trastorn, però també atenen altres patologies.

En canvi, pel que fa a les unitats especialitzades en trastorns de la conducta alimentària (UTCA), Vegué ha estat molt més ambigu. "Continuarem reforçant aquestes unitats per atendre adequadament les persones que ho necessitin", ha dit, sense precisar què tenen previst fer-hi. Tot i que les UTCA només atenen pacients d'una certa gravetat, en algunes hi ha llista d'espera per ingressar a l'hospital de dia especialitzat en trastorns de la conducta alimentària.

“Si hi ha un risc vital, s'ingressa la persona immediatament a un hospital general. Per tant, no hi ha desatenció vital”, ha declarat Vegué, per remarcar que la vida d'aquestes pacients no corre perill. Això sí, el seu estat de salut es deteriora cada cop més perquè, si en alguna cosa coincideixen tots els professionals, com més s'allarga la malaltia, pitjor és el pronòstic.

"A l'Hospital de Sant Pau incrementarem de 20 a 25 les places a l'hospital de dia a final d'any i, per descomptat, també augmentarem el personal", ha afirmat Vegué davant la insistència de l'ARA per la situació crítica a la UTCA d’aquest centre, que és l'única pública que hi ha a tota la ciutat de Barcelona per a pacients majors d’edat. Però fins i tot amb aquest augment no se solucionaria el problema: a final de novembre hi havia nou pacients a la llista d'espera per ingressar a l'hospital de dia.

stats