Societat 11/03/2019

El Govern crearà una taula de partits i entitats per abordar els atacs racistes

Es personarà pel doble atac al centre de 'menes' de Castelldefels, que qualifica de racista, i avança el trasllat dels menors

Natàlia Vila
3 min
La policia a les portes de Cal Ganxo/ MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dilluns a la tarda la creació d'una taula de partits i entitats encarregada d'abordar els atacs racistes i evitar que esdevinguin part del debat electoral. Torra ha fet pública la intenció del Govern en una piulada a Twitter, responent a una proposta del diputat per ERC Ruben Wagensberg, que ha reclamat la creació d'aquest òrgan per "situar la lluita antiracista com a prioritària i al marge de qualsevol disputa electoral" i exigir "la màxima responsabilitat en el tractament mediàtic". La petició arriba arran dels atacs dels últims dies als centres habilitats per acollir menors immigrants no acompanyats, 'menes', de Canet de Mar i Castelldefels.

El secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha comparegut aquest dilluns davant la premsa per donar resposta al doble atac registrat aquest cap de setmana al centre de 'menes' de Castelldefels. Amorós, que ha qualificat l'atac de "racista", ha deixat clar que el Govern, com ja va fer en el cas de l'home que va entrar amb un matxet en un centre de Canet de Mar, es personarà en la causa per protegir els menors. Ha detallat que en l'assalt de dissabte hi van participar 25 encaputxats, que van tenir una "actitud agressiva" contra treballadors públics, treballadors socials i menors.

Amorós ha considerat "absolutament intolerable" que s'ataqui un centre de menors, amb l'agreujant que es tracta de joves que estan en una "situació difícil". "La Generalitat els acull perquè la fiscalia ho ordena", ha remarcat. Per al secretari d'Igualtat, el que s'ha viscut aquest cap de setmana a Castelldefels és un "fet aïllat condemnable" i remarca que ha tingut lloc en una societat "feta per immigració" i que, en general, és acollidora i entén que s'ha de protegir els menors desemparats. "Atribuir un fet individual a tot un col·lectiu té un nom: racisme", ha dit.

El Govern remarca que el centre d'acollida que s'havia muntat a Cal Ganxo era transitori, perquè es tracta d'un espai que ha de respondre a altres usos –és un punt dedicat a educació mediambiental, com ha explicat avui l'alcaldessa del municipi– i que la previsió era que els joves fossin traslladats a un altre espai a mitjans de mes. Finalment, la Generalitat ha traslladat aquest dilluns al vespre els menors: tot i que al principi s'havia dit que no s'alteraria la previsió, el calendari s'ha avançat uns dies perquè els nois estaven molt afectats pels fets del cap de setmana.

El Govern no ha concretat quin és el nou emplaçament per als joves del centre de Castelldefels, però ha remarcat que prefereix espais petits perquè donen una resposta millor als projectes d'integració. L'alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, ha explicat avui en una entrevista a TV3 que l'espai no té les condicions per funcionar com a centre d'acollida i que per això el seu ús era només transitori.

L'alcaldessa evita qualificar de "racista" l'atac al centre

Miranda ha evitat qualificar de racista l'atac fins que no se sàpiguen les conclusions de la investigació dels Mossos. A l'espera de l'informe policial, Miranda ha parlat de "baralla entre grups de joves" per explicar els fets violents. Si finalment la investigació confirma que es tracta d'un delicte d'odi amb motivacions racistes, l'Ajuntament es personarà juntament amb la Generalitat en la causa com a acusació particular. Miranda també ha negat que l'arribada dels menors a la ciutat a finals de l'any passat hagi comportat un increment dels delictes, malgrat que sí que reconeix que s'han detectat "episodis puntuals de vandalisme" protagonitzats pels menors.

Miranda també ha volgut fer "una crida a la responsabilitat de tothom", partits polítics i ciutadania en general, perquè no s'alimenti "el fals discurs" que vincula immigració i delinqüència. "A Castelldefels, la presència dels menors tutelats no ha significat un increment dels delictes, com es va confirmar en la Junta de Seguretat Local celebrada la setmana passada de manera ordinària", ha afegit.

La Generalitat carrega contra l'Estat

El secretari general d'Igualtat, Migracions i Ciutadania ha carregat contra l'Estat. "Sembla que mirin cap a una altra banda", ha etzibat. "Nosaltres no governem les fronteres; potser caldria començar a pensar en polítiques d'actuació en els fluxos migratoris", ha assegurat Amorós.

La Generalitat insisteix que no té més recursos ni més competències i que "els que les tenen sembla que quan els toca dir alguna cosa, xiulen". "Que [l'executiu espanyol] diguin alguna cosa, sisplau, i que hi posin recursos", ha conclòs Amorós.

stats