Temporal a l'Ebre

El Govern al·lega que cap previsió avisava dels aiguats a les Terres de l'Ebre

Pere Aragonès explica que avaluaran la declaració de zona d'emergència i els alcaldes demanen mesures urgents

3 min
Desastre a Alcanar pels enormes aiguats

BarcelonaA les Cases d'Alcanar a primera hora d'aquest matí encara hi havia dos pams de fang a la majoria dels carrers. La pluja ha continuat caient pràcticament durant tota la nit i matinada al Montsià, al Baix Ebre i al Baix Maestrat, però no amb la intensitat que ho va fer ahir al migdia. En poc més de tres hores la tromba d'aigua va inundar completament els carrers de municipis com Alcanar, Amposta i Ulldecona. Els alcaldes de la zona asseguren que l'aiguat els va agafar per sorpresa perquè no havien rebut cap avís que els alertés de les quantitats de precipitació que cauria en poca estona. El Govern ha al·legat que cap dels models meteorològics que tenien sobre la taula preveia aquest escenari. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha explicat que avaluaran la declaració de zona d'emergència per fer front als danys, mentre els alcaldes demanen mesures urgents.

Protecció Civil tancarà aquesta tarda el centre d'acollida que va obrir al pavelló esportiu per acollir la vuitantena de desallotjats pels aiguats, ja que els nou últims usuaris que hi quedaven podran ser reubicats en hotels de la zona. Des de primera hora del matí s'ha reobert el trànsit ferroviari i la circulació a les carreteres. En bona part dels municipis s'ha restablert el servei d'electricitat, però segons Endesa encara queden unes 200 llars sense llum, la majoria a Alcanar, el punt més afectat per la tromba d'aigua. Fins a les sis de la matinada el telèfon d'emergències 112 ha rebut més de 700 trucades relacionades amb els aiguats i s'han registrat 527 incidències a les comarques del Montsià i el Baix Ebre, la majoria al municipi d'Alcanar. S'ha restablert el servei de telefonia mòbil de la companyia Vodafone, però continua la incidència amb els operadors Movistar i Orange.

Carrers plens de fang i aigua un dia després dels aiguats a Alcanar.

En les últimes hores els alcaldes dels municipis més afectats s'han queixat que els avisos per la intensitat dels aiguats els van arribar quan ja tenien un pam d'aigua als carrers. Aragonès ha assegurat que es va tractar d'un "fenomen molt intens" i localitzat. Tant el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, com el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, han insistit en el mateix. Asseguren que cap dels models meteorològics a nivell català, espanyol i europeu havia previst la tromba d'aigua, que va arribar a deixar 80 litres per metre quadrat en només mitja hora a Alcanar. "Els avisos meteorològics no eren per activar l'alerta del pla d'emergències Inuncat", ha repetit Delgado en declaracions a Catalunya Ràdio, on ha explicat que el volum d'aigua que va caure a la zona multiplicava per quatre els que tenien a les previsions. La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha assegurat en declaracions a la mateixa emissora que els aiguats eren "molt difícils" de preveure i ha recordat que l'escalfament global està provocant "canvis i fenòmens meteorològics" sense precedents.

Pèrdues i danys per milions d'euros

Aquest dijous s'estan començant a avaluar els danys pels aiguats en habitatges, establiments, conreus, infraestructures i mobiliari urbà. Les pèrdues poden ser milionàries, tant en l’àmbit particular –habitatges i establiments– com pel que fa als danys en infraestructures i mobiliari urbà. Hi ha famílies que van veure com l'aigua arrossegava els mobles de la casa i els records de tota una vida. Altres, com se'ls inundava en poques hores el restaurant o la botiga i feia malbé tota la maquinària. Els pagesos s'acostaven aquest matí als arrossars, alguns completament negats. L'avaluació dels danys i l'arribada d'indemnitzacions i ajudes pot trigar mesos.

Ciutadans d'Alcanar netejant els carrers coberts d'aigua i fang.

Aragonès ha explicat que es farà, conjuntament amb els alcaldes, una avaluació dels danys i de les mesures necessàries per "restablir al més aviat possible" la normalitat als municipis afectats. El president ha assegurat que estudiaran la declaració d'emergència a la zona, el que abans es coneixia com a declaració de zona catastròfica, perquè hi arribin abans partides extraordinàries. De fet, els alcaldes d'Alcanar i Sant Carles de la Ràpita, Joan Roig i Josep Caparrós, han demanat l'arribada d'ajudes urgents a fons perdut. "Això són situacions extraordinàries i necessitem ajuts extraordinaris, perquè els pressupostos municipals no tenen marge per fer-hi front", ha argumentat Caparrós a RAC1.

Per la seva banda, Roig ha urgit les institucions a fer una "reflexió" a tots nivells. "Hem deixat de banda la naturalesa", ha assegurat a Catalunya Ràdio. Jordà també s'ha posat a disposició dels municipis afectats: "Allà on no arribin les assegurances hi ha d'arribar el Govern", ha dit.

stats