Medi ambient

El Govern assegura que la incineradora del Besòs no contamina més del permès

El regidor i president de Tersa, Eloi Badia, desvincula l'estudi de la seva imputació per presumpte delicte ecològic

Ara
2 min
La planta incineradora de residus de Tersa a Sant Adrià del Besòs

BarcelonaLa Generalitat ha constatat que els nivells de contaminació a les zones pròximes a la incineradora del Besòs no superen els límits permesos per la Unió Europea. Així ho confirma l'estudi que ha presentat aquest dimecres el departament d'Acció Climàtica elaborat després d'una campanya de mesurament de la qualitat de l'aire al territori. "Volem transmetre un missatge de tranquil·litat als veïns perquè els resultats són bons i estem disposats a fer millores”, ha destacat el director general de Qualitat de l’Aire, Marc Sanglas. Al seu torn, Eloi Badia, regidor de Barcelona i precisament president de Tersa, l'empresa que gestiona la incineradora, ha desvinculat l'estudi del procés judicial obert per un presumpte delicte ecològic de l'equipament. Badia està imputat en tant que president de Tersa per la presumpta comissió d'un delicte contra el medi ambient.

Per elaborar l'informe, es va fer una campanya de mesuraments durant dos mesos –entre el 8 de novembre del 2021 i el 25 de gener del 2022– al passeig Antonio Machado, a petició de l'Ajuntament de Sant Adrià, sense que cap dels contaminants atmosfèrics analitzats superessin els valors de referència legislats. Sanglas ha volgut posar l’accent en el fet que aquest estudi no és una prova puntual, sinó que hi ha un mesurament continu al conjunt de l’àrea metropolitana i del país que permet afirmar que la qualitat de l’aire “és millorable” en alguns àmbits, però que “és bona” en molts altres. Amb tot, ha afegit que sempre estan subjectes a fer més millores, anant fins i tot més enllà del que marquen les directives europees.

"Un delicte de risc, no de salut pública"

La presentació d'aquest informe coincideix amb la causa oberta per un presumpte delicte ecològic de la incineradora de residus de Sant Adrià de Besòs, gestionada per l'empresa pública Tersa, sobre la qual Sanglas ha rebutjat pronunciar-se i ha assegurat que la conselleria d'Acció Climàtica ha aportat totes les dades que se'ls han reclamat des del jutjat.

Per a Tersa, l'estudi elaborat per Acció Climàtica descarta que la planta suposi un risc per a la salut i el medi ambient, i assenyala que els resultats obtinguts reafirmen les conclusions aportades per la resta d’estudis fets amb anterioritat sobre la qualitat de l’aire a la zona. “El missatge és clar: hi estem a sobre. La legislació ens obliga a ser expeditius a l’hora de buscar possibles contaminacions i aquest estudi és una mostra més que estem monitorant i actuant per detectar qualsevol anomalia”, ha destacat el seu president, Eloi Badia. A més, Badia ha matisat que judicialment “no s’està posant en dubte que estiguem davant d’un dany a la salut pública”, sinó que s’està analitzant si hi ha cap risc derivat de les fórmules que es fan servir per mesurar les temperatures de la planta, concretament si són prou prudents o no.

Aquest informe de la Generalitat se suma a dos més que ja va dur a terme l'Agència de Salut Pública de Barcelona: un sobre mortalitat, en el qual es va constatar que "no hi havia diferències significatives" entre la situació de Sant Adrià i la de la resta de la ciutat, i un altre d'anàlisi de dioxines i furans, en què es va concloure que no hi havia cap risc.

stats