TURISME
Societat 11/04/2015

El Govern prepara una regulació per al ‘bed &breakfast’

La Generalitat recapta 82,3 milions d’euros amb la taxa turística en dos anys

Núria Martínez
2 min
Un grup de turistes esperant per entrar en un habitatge d’ús turístic.

BarcelonaBarcelona va ser el 2014 el quart mercat a tot el món de la companyia gegant de l’allotjament compartit Airbnb. Amb més de 12.000 allotjaments a la capital catalana, va créixer el 2013 a un ritme del 220% anual. Airbnb, considerat com un dels màxims exponents d’economia col·laborativa, posa en contacte els propietaris amb turistes d’arreu del món i anuncia tant pisos sencers com habitacions turístiques. Actualment, la llei d’apartaments turístics catalana especifica que només es poden llogar per a estances curtes habitatges sencers i que, per tant, l’arrendament parcial i temporal del pis és il·legal.

Davant del fenomen creixent i imparable del bed & breakfast, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va anunciar ahir que el Govern actualitzarà i ampliarà en “les pròximes setmanes” l’oferta turística per incorporar nous models de negocis que a hores d’ara no estan regulats. “Tota l’oferta turística ha d’estar regularitzada perquè si no s’afavoreix l’economia submergida”, va expressar. En aquest sentit va defensar que cal “analitzar permanentment la nova oferta turística” i es va mostrar favorable a l’economia col·laborativa “sempre que sigui legal”. El conseller també va explicar que la Generalitat treballa “intensament” amb el sector i que està negociant que grans plataformes de gestió d’aquests pisos facin de recaptadores de la taxa turística.

Puig també va anunciar ahir que el Govern ha recaptat 82,3 milions d’euros amb la taxa turística des de la seva posada en marxa, el novembre del 2012, fins al 2014. Del total recaptat, 26,7 milions s’han transferit als ens locals. La recaptació del 2014 va créixer un 6,56% respecte a l’any anterior, i es van registrar 40,9 milions d’euros. La major part de la recaptació s’obté d’hotels (32,7 milions), però destaquen especialment els creixements percentuals de creuers (35,17%), establiments de turisme rural (32,9%), àrees de pernoctació i habitatges d’ús turístic (18,24%).

40.000 pisos turístics

Puig atribueix l’increment de la recaptació de la taxa dels pisos turístics al “procés de regularització” que està impulsant el Govern. Actualment, a Catalunya hi ha 40.000 pisos turístics regularitzats, 9.606 dels quals són a Barcelona. Si bé a la capital catalana les llicències de pisos turístics estan congelades indefinidament des de l’octubre, Puig defensa que a la resta de Catalunya cal continuar treballant perquè es regularitzin. Pel que fa a les diverses marques turístiques de Catalunya, la recaptació de la taxa va augmentar el 2014 en totes excepte a les Terres de Lleida (-4,47%), les Terres de l’Ebre (-1,1%) i la Costa Daurada (-1%). Les marques que van generar més recaptació l’any passat van ser Barcelona, amb 21,4 milions; la Costa Brava, amb 7 milions; la Costa Daurada, amb 5,4 milions, i la costa de Barcelona, amb 4,6 milions.

El TS avala la prohibició d’anar nu a Barcelona

El Tribunal Suprem (TS) va avalar ahir la polèmica ordenança de l’Ajuntament de Barcelona de l’any 2011 que prohibeix anar despullat o quasi nu pels carrers de la ciutat. L’alt tribunal va desestimar, d’aquesta manera, el recurs de la Federació Espanyola de Naturisme i va destacar que l’actitud personal que consisteix a estar despullat a l’espai públic no s’entén com un “dret fonamental de la llibertat ideològica” i, per això, va resoldre que el consistori pot prohibir i sancionar aquesta activitat que “afecta de manera immediata la convivència”.

stats