Habitatge

Desnonen la Blanca, la veïna de 78 anys que tenia un deute de només 88 euros

Resistim al Gòtic en culpa l'Ajuntament de Barcelona, que respon que la propietat ha rebutjat totes les ofertes

ARA
2 min
Alba, la veïna de Boters, saluda als activistes pel dret a l'habitatge que han participat en la resistència al seu desallotjament.

BarcelonaEl desnonament de Blanca Espinosa, una veïna de 78 anys del Barri Gòtic de Barcelona, per un deute que no arriba als 89 euros s'ha acabat fent efectiu aquest dijous al matí. Vivia al cèntric carrer Boters des del 1968 i pagava una renda antiga, però la propietària del pis la va denunciar per l'impagament de 177 euros. El 2017 totes dues parts van acordar unes obres de millora a l’habitatge que va assumir la propietat a canvi d'augmentar 88,8 euros mensuals el lloguer de 191,8 euros. Inicialment, però, la dona no va pagar dues mensualitats perquè considerava que l'actuació era defectuosa. Dos anys després, el 2019, la justícia va resoldre que la propietària tenia dret a recuperar l'habitatge. Aquest dijous, després que s'aconseguís ajornar un llançament judicial el novembre passat, han desnonat la Blanca.

"Em diu l'assistenta social que potser em poden enviar a un altre lloc. Algun lloc on pugui anar amb autobús i no amb metro, que no puc agafar-lo. Però jo em vull morir aquí", deia el novembre passat la Blanca, i afegia que va arribar al pis "vestida de núvia". Aquest dijous n'ha hagut de marxar per la força. Segons ha explicat Resistim al Gòtic en un comunicat, des del novembre s'han produït negociacions amb l'Ajuntament i la propietària, i fins i tot hi ha hagut un acord que el consistori, segons afirma l'entitat, ha acabat trencant "de manera totalment opaca i vergonyosa".

Aquest acord establia que la dona continués pagant la renda antiga i l'Ajuntament ho complementaria fins als mil euros exigits per la propietat, amb una data fixa per tenir accés a l'habitatge públic que està esperant la Blanca. Resistim al Gòtic ha afirmat que finalment el consistori ha rebutjat l'acord amb arguments "absurds, poc coherents i creïbles". L'entitat hi veu un canvi de criteri polític relacionat amb la manca de polítiques d'habitatge del nou consistori, amb una "absència absoluta" d'interlocució i de solucions per lluitar contra els desnonaments.

La resposta del consistori

Fonts de l'Ajuntament consultades per l'ACN expliquen que el problema ha sigut administratiu: el consistori, asseguren, no pot avalar pagaments de tercers, com estava reclamant la propietat. Per això, la seva proposta era la de donar un ajut d'emergència social a la dona en concepte d'habitatge de 1.000 euros que s'abonaria a la propietat per tal que la veïna pogués romandre al seu pis.

Per això, l'Ajuntament es comprometia a abonar aquest ajut d'emergència fins que la dona deixés l'habitatge i anés a un pis públic. En aquest sentit, les mateixes fonts han indicat que la propietat ha rebutjat aquesta opció. Fins i tot, indignat pel cas, el pianista James Rhodes es va oferir a pagar dos anys de mensualitats per avançat a preu de mercat, però la propietat ho va rebutjar. Qui ha criticat durament el govern del consistori ha estat l'exalcaldessa i líder de Barcelona en Comú, Ada Colau que ha assegurat que "el que fa més greu aquest cas és que hi havia una solució possible, però l'actual govern de l'Ajuntament ha decidit canviar els criteris i deixar-la desnonar".

Ara la Blanca està en un allotjament d'emergència a l'Eixample i durant els dies vinents podrà anar a recollir les seves pertinences al seu habitatge de tota la vida.

stats