Habitatge
Societat Habitatge 28/09/2023

Polèmica per la detenció d'una dona que protestava per un desnonament

Un centenar d'activistes han aconseguit ajornar fins al 4 d'octubre el llançament d'una família en situació de vulnerabilitat al Poble-sec

ARA
3 min
Dos agents dels Mossos detenen una veïna del Poble Sec en una cafeteria després d'una protesta contra un desnonament al carrer Parlament

BarcelonaSensació agredolça aquest matí al carrer Parlament de Barcelona en una manifestació contra el desnonament de l'Eloísa, una dona amb un informe de vulnerabilitat que des del 2019 viu ocupant un pis d'un gran tenidor amb els seus fills de 18 i 21 anys. El centenar de persones que s'han concentrat davant del bloc del número 1-3, propietat de l'empresa Queyfour, han aconseguit aturar la comitiva judicial i el desnonament ha quedat ajornat fins al 4 d'octubre.

La protesta, però, ha acabat amb la detenció de la Betania, una veïna de 59 anys que s'havia sumat a la concentració: els Mossos l'han emmanillat, l'han retingut i se l'han acabat emportant a comissaria. Una actuació que el sindicat de barri del Poble-sec ha qualificat de "racista i masclista", tot i que des del cos asseguren que la dona hauria agredit un membre de la comitiva judicial.

Els Mossos enduent-se la veïna que ha estat detinguda durant l'intent de desnonament d'una família al carrer Parlament

Els fets han tingut lloc cap a les onze del matí, quan els manifestants s'han desplaçat a la zona on s'havia desplegat la policia per mostrar el seu desacord amb la decisió final d'ajornar només una setmana el desnonament. Ha estat aleshores quan, segons informa l'ACN, un parell d'agents han agafat pel darrere la dona i l'han traslladada dins d'una cafeteria propera, on l'han retinguda uns 20 minuts i se l'ha pogut veure a terra emmanillada.

Els agents han acordonat la porta de la cafeteria i, finalment, se l'han emportat dins d'un cotxe dels Mossos. Segons la policia catalana, la dona ha estat detinguda per una agressió a un membre de la comitiva judicial. El sindicat de barri, però, discrepa: "Sent molts i moltes els qui érem a la porta, els Mossos han decidit, en un clar exercici de disciplinament racista i masclista, detenir una companya gran, migrant i racialitzada", han criticat en un tuit. "No és en absolut neutral que, de les gairebé cent persones que érem avui davant la casa de l'Eloísa, hagin detingut la Betania", afegeixen.

La propietat es nega a negociar

Pel que fa al desnonament en si, la portaveu del sindicat de barri, Ana Algarro, ha explicat que l’edifici es va vendre el 2017 a Queyfour i dos anys després el sindicat va "alliberar", diuen, quatre dels pisos buits. Un d'ells va ser ocupat per l’Eloísa i la propietat, contràriament al que fixa la nova llei d'habitatge estatal (també la catalana, ara suspesa al TC), "s’ha negat totalment a negociar" un lloguer social. "No hi ha hagut manera de contactar amb ells, han anat directament al desnonament", ha protestat Algarro.

L'Eloísa, veïna del Poble-sec a qui avui anaven a desnonar, després que s'aturés el llançament

El procés de desnonament es va iniciar fa més d’un any i aquest ha estat el primer intent de fer fora la veïna i els seus fills del bloc, on hi ha fins a tres pisos ocupats. La comitiva judicial i el personal del servei de mediació de l’Ajuntament de Barcelona han arribat a tres quarts de deu del matí. Tot i que s'ha intentat que es donés més marge a la família afectada, finalment només se li ha donat sis dies més per al nou intent de llançament.

Els activistes també han criticat que l'administració no hagi ofert cap alternativa digna per a la família de l'Eloísa, que durant la manifestació ha sortit al balcó acompanyada de veïnes per agrair el suport a les persones que s’han mobilitzat fins a casa seva. Des de l'Ajuntament, però, defensen que s'ha seguit i acompanyat la dona i treballat per aconseguir un lloguer social directament o a través del programa Reallotgem, propostes rebutjades totes per la propietat. Ara la família està a la llista d'espera de la mesa d'emergència.

stats