Societat 06/09/2018

Els hotelers lamenten una caiguda del 14% en la facturació aquest estiu

El president del gremi titlla d'"epidèmia" la presència de venedors del 'top manta'

Germán Aranda
2 min
Imatge d'arxiu d'un grup de turistes passejant per la Barceloneta.

BARCELONAEls hotels de Barcelona han facturat aquest estiu un 14% menys que el de l'any passat, segons ha lamentat aquest matí el president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos, tot i que l'ocupació només ha disminuït un 2,5% en l'acumulat del 2018. Per mantenir l'ocupació, es van abaixar els preus, i el preu mitjà de les habitacions va ser de 150 euros, un 7% inferior al de l'any anterior. Des del Gremi, que aplega els més de 450 propietaris hotelers de la ciutat, que són els que els han proveït les dades, creuen que "Barcelona està entrant en un moment complicat".

Clos ha demanat una "millor gestió" dels problemes de la ciutat, que ha enumerat i repassat titllant d'"epidèmia" el 'top manta' i criticant que estigui arribant a la ciutat "un turisme de menys qualitat" en detriment del "turisme més culte i amb més poder adquisitiu" que representaria el que dorm als hotels de la ciutat.

Els articles de premsa internacional "continuadament negatius" i el fet que alguns països comencin a "alertar els seus viatgers del possible perill que representa venir a Catalunya", en referència als Estats Units i el Regne Unit, preocupen especialment els hotelers. Tot i no haver entrat en gaire detalls sobre el conflicte polític, Clos sí que ha comentat la situació "convulsa" en la qual creu que es troba el país: "Els llaços sí, els llaços no, la gent que agredeix una altra gent, també contribueixen a donar una imatge negativa, exageradament negativa, ja que la situació no és tan així".

"L'augment de la delinqüència i la prostitució han sigut exagerats", ha denunciat Clos, que observa també l'existència de "bandes perfectament organitzades", i ha posat com a exemple el vídeo viral del robatori de rellotges de luxe a la Rambla. També ha recordat que les mobilitzacions de la Barceloneta "han sigut contra l'incivisme i no contra el turisme", i ha expressat la seva preocupació pels narcopisos i per la gent que "fa les seves necessitats" o acampa als carrers de Ciutat Vella.

A l'agost, l'ocupació es va situar en el 88%, la qual cosa representa una davallada de l'1% respecte al mateix mes de l'any 2017. Al juliol, la caiguda va ser només d'un 0,7% respecte a l'any anterior. En l'acumulat dels dos mesos, els que més van patir la caiguda en la facturació van ser els hotels de luxe, que van perdre un 18,5% de la seva facturació.

Clos també ha criticat que les modificacions al PEUAT fetes per l'Ajuntament "bloquegin el creixement d'hotels de luxe i en canvi creixin un altre tipus d'allotjaments". El fet d'organitzar unes xerrades en què s'anomenava 'bèstia' el turisme també ha rebut algunes de les crítiques que Clos ha dedicat a l'Ajuntament.

stats