Migració

Dos dels fugitius de l'avió de Palma arriben a Barcelona comprant un bitllet de vaixell

La policia busca una dotzena de joves, identificats, que van aconseguir escapar-se quan l'aparell va aterrar per la falsa emergència

ARA
2 min
Dos guàrdies civils vigilant la pista de l'aeroport de Palma la nit de l'aterratge de l'avió procedent de Casablanca

BarcelonaAlmenys dos dels migrants marroquins de l'avió d'Air Arabia que va aterrar divendres passat a Palma per una falsa emergència mèdica s'han traslladat fins a Barcelona, però ara per ara es desconeix si s'han quedat a la capital catalana o han continuat el seu camí. Fonts pròximes a la investigació han explicat a l'agència Efe que els dos homes van comprar un bitllet de vaixell, es van embarcar i van arribar sense problemes al port barceloní.

Els dos homes formen part del grup de 13 persones —al principi s'havia dit que eren 12— que van aconseguir escapar corrents per la pista de l'aeroport de Palma quan l'aparell, que anava de Casablanca a Istanbul, es va desviar fins a l'illa de Mallorca per atendre un pacient que va dir que patia un coma diabètic. Amb tot, un cop a terra es va saber que això era només una excusa perquè l'avió aterrés i poder entrar en territori europeu de manera irregular. Quan l'avió va aterrar i es van obrir les portes, 25 joves van sortir corrent: la meitat es va perdre en la foscor i, suposadament, van sortir de les instal·lacions a través d'un forat a la tanca, i l'altra meitat van quedar detinguts.

Així doncs, la policia busca ara els 13 fugits i ha emès una ordre nacional de cerca i captura, aprofitant que disposa de la identitat completa i el número de passaport de tots ells gràcies al llistat dels passatgers de l'avió. Mentrestant, els altres 12 joves arrestats han passat la seva primera nit a la presó, després que la jutge de Palma que porta el cas decretés presó sense fiança per a tots ells, acusats de dos delictes diferents de sedició, desordres públics i afavoriment a la immigració irregular. Els investigadors sostenen que l'acció es va preparar a través d'un grup tancat de Facebook anomenat Brooklyn, que té com a seguidors milers de joves marroquins i que al juliol va publicar un missatge descrivint un acte molt similar al de divendres a l'aeroport balear.

"Nois, escolteu, la majoria voleu emigrar. Seguiu aquest pla: necessitem 40 voluntaris. Tots els nois de Brooklyn que reservin plaça en un avió rumb a Turquia i que sobrevola Espanya", es llegeix en aquest missatge, en què s'explica que un passatger insinuarà una malaltia i després fugiran tots. Precisament, l'home que va simular patir l'emergència, un marroquí de 32 anys, és un dels detinguts. Segons fonts de la investigació, aquest home ja havia estat retingut l'any passat a Marbella i té antecedents penals per atemptat contra l'autoritat, resistència i danys.

stats