Un nadó d'un mes, ingressat amb lesions cerebrals irreversibles pel presumpte maltractament dels seus pares

La parella està en llibertat amb càrrecs i ha perdut la custòdia del nen

Un nadó d'un mes està ingressat a l'Hospital Sant Joan de Déu amb lesions cerebrals irreversibles pel presumpte maltractament dels seus pares. Segons ha avançat la Cadena SER i ha confirmat l'ARA, el nen està ingressat al centre des del 19 de desembre, quan els pares el van portar a l'hospital perquè tenia convulsions. Allà li van fer proves i van veure que les lesions eren compatibles amb les produïdes per maltractament. L'endemà mateix, i després que s'activés el protocol previst contra maltractaments infantils, els Mossos van detenir els pares a l'hospital. Fonts policials detallen que tots dos han quedat en llibertat amb càrrecs, però amb mesures cautelars.

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), va obrir un expedient de desemparament i va assumir la tutela del nadó. A més, ja s'han iniciat el tràmits perquè la Generalitat pugui personar-se com a acusació particular en la causa judicial "en defensa dels drets dels infants", segons apunten fonts de la conselleria.

"Rarament és un desconegut qui maltracta els nens"

La SER ha explicat que, en una primera versió, el pare va explicar que estava donant el biberó al seu fill al domicili de la família, a Cornellà de Llobregat, quan el nen va començar a fer moviments estranys. Quan ja estava detingut, però, va admetre haver-lo sacsejat: l'home va dir que el nen s'havia ennuegat quan bevia llet i que ell volia ajudar-lo a respirar millor. La mare, que no era a casa, va creure la versió de la seva parella. 

El sacseig és la forma de maltractament més freqüent en nadons de menys de sis mesos. A la Vall d'Hebron en reben fins a tres casos a l'any. A Sant Joan de Déu, també centre de referència, les xifres són similars: tres o quatre casos anuals. A Catalunya no s'ha comptabilitzat, però als Estats Units la taxa de sacsejos és d'entre 20 i 40 casos per cada 100.000 nens. El nou protocol per detectar el maltractament infantil posa l'accent en la prevenció del sacseig. "És un tipus de maltractament que sempre ha existit, però potser no se n'havia fet difusió", explica Anna Fàbregas, pediatra i referent del maltractament infantil a l'Hospital de la Vall d'Hebron.

El sacseig, el maltractament més freqüent en nadons

Almenys quatre presumptes casos el 2019

Es tracta del quart cas que s'ha fet públic aquest any a Catalunya de maltractament a un nadó a mans dels seus pares. Un nadó de Pineda de Mar, de dos mesos, va ser hospitalitzat al gener a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, amb lesions pròpies d'una sacsejada, on finalment va morir 10 dies després per les greus ferides internes que havia patit

Un altre nadó d'un mes de Montblanc va ser ingressat a la unitat de cures intensives (UCI) pediàtrica de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona al febrer per lesions internes greus compatibles amb maltractaments. El nen va rebre l'alta dos mesos més tard, però els pares, de 22 i 21 anys, que van ser detinguts i enviats a presó per violència física en l'àmbit de la llar, van perdre la seva custòdia.

En el tercer cas, a l'agost, els Mossos van detenir una parella de Lleida, de 39 i 33 anys, com a presumptes autors d'un delicte de maltractament al seu fill, un nadó de només 20 dies. El nadó va ingressar a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida amb lesions, però a causa de la gravetat del seu estat va ser traslladat a l'Hospital de la Vall d'Hebron, on va aconseguir sobreviure tot i les greus lesions.