17-A
Societat 02/03/2023

Interior acorda amb Driss Oukabir, condemnat pel 17-A, que compleixi la pena al Marroc

Serà expulsat d'Espanya en els pròxims mesos

ARA
2 min
Driss Oukabir, l’agost passat, entrant a declarar a l’Audiència Nacional.

BarcelonaEl ministeri de l'Interior ha decidit expulsar Driss Oukabir, condemnat a 36 anys de presó pels atemptats terroristes del 17 d'agost del 2017 a Catalunya, perquè compleixi la resta de la seva condemna en una presó del Marroc. Segons ha avançat El Español i ha confirmat l'agència Efe, fa temps que el govern espanyol va obrir un procediment per expulsar-lo. Quan va ser condemnat el maig del 2021, Oukabir i el ministeri de l'Interior van acordar que complís la resta de la pena al Marroc. Es tracta així d'un procediment purament administratiu, que es tramita sense necessitat de resolució judicial i que no s'ha recorregut.

Oukabir, juntament amb Mohamed Houli Chemlal i Saïd ben Iazza, va ser un dels tres condemnats pels atemptats de la Rambla i Cambrils, que van deixar 16 morts i 140 ferits. La sentència, però, va citar, un per un, tots els afectats físicament i psicològicament que es van identificar i va permetre treure’n per primera vegada una xifra clara: el 17-A va causar 338 víctimes. La cèl·lula de Ripoll anava molt més enllà dels tres condemnats: cinc membres van ser abatuts a Cambrils; també el conductor de la furgoneta que va causar el pànic a la Rambla, Younes Abouyaaqoub, i dos integrats més, entre ells Abdelbaki es-Satty, van morir en l'explosió d'Alcanar. Els tres que van anar a judici, doncs, són els únics que van sobreviure.

Sobre el rol que va tenir en els atemptats Driss Oukabir, la sentència considera provat que va llogar la furgoneta de l’atemptat de la Rambla i el tribunal diu que així “es demostra” la seva pertinença al grup. Tot i que en un inici va ser condemnat a 46 anys de presó, el juliol de l'any passat l'Audiència Nacional va rebaixar 10 anys i mig la seva pena.

stats