Societat 07/12/2020

Interior diu que no podia evitar el míting de Vox i demana endurir la persecució de delictes d'odi

Sàmper diu que Josep Costa (JxCat) es va equivocar no mirant qui anava a la cimera independentista

Ara
3 min
Concentració de simpatitzants de Vox a la plaça Sant Jaume de Barcelona durant l'acte d'aquest diumenge

Barcelona"Vam veure que s'havia de fer, que no teníem escapatòria". És la justificació del conseller d'Interior, Miquel Sàmper, per haver permès el míting de Santiago Abascal (Vox) a Barcelona per celebrar el Dia de la Constitució, que va derivar en una clara exaltació del nazisme amb braços alçats i simbologia feixista. El conseller ha explicat en una entrevista a Ràdio 4 que el reial decret d'alarma té com a excepció dels confinaments els drets de manifestació i reunió i que, per això, es va poder fer l'acte. També ha dit que queden fora de la limitació de mobilitat els càrrecs institucionals en el seu exercici, com el mateix Abascal, que podia desplaçar-se fins a Barcelona. El conseller ha explicat que els Mossos d'Esquadra sí que van actuar per evitar que dos blocs antagònics, la ultradreta i els CDR, es trobessin: "És evident que si permetem que l'extrema dreta i els antifeixistes s'ajuntin, no acabarà bé".

Sàmper ha considerat que "afortunadament" el dret a la llibertat d'expressió i manifestació és "enorme", però ha apuntat que l'excepció són els delictes d'odi, que inclouen la negació dels genocidis. I ha lamentat que a Espanya això "no està tan ben resolt com en altres països d'Europa". El conseller ha explicat que no hi hagut gaires persecucions legals de fets així i que ell seria partidari d'endurir-ho: "Qualsevol conducta feixista hauria de ser penalitzada i perseguida judicialment". Ha apuntat que és una competència estatal i que ell, en qualsevol cas, portarà els fets d'aquest diumenge a la Fiscalia. El conseller ha assegurat que es van fer identificacions i dues detencions de persones per haver trencat una ordre judicial de prohibició de participar en manifestacions i reunions.

El conseller d'Interior també s'ha referit a l'altra polèmica del cap de setmana: les repercussions per la cimera independentista amb partits xenòfobs. Sàmper ha defensat que Josep Costa, de JxCat, hi va assistir perquè no sabia qui hi participava. Ha reiterat que Costa va arribar tard i va marxar abans que acabés la trobada, que era telemàtica, i ha apuntat que el seu "error" va ser no comprovar abans qui hi hauria a la reunió. "Conec poques persones que siguin menys qüestionables en l'exercici de drets i llibertats; té tota la meva confiança", ha defensat, i ha apuntat que ara tots estaran més alerta de veure qui hi ha a les reunions: "Ha sigut un error".

Pel que fa a l'escenari postelectoral, l'actual titular de la conselleria d'Interior ha defensat una nova aliança de govern entre JxCat i ERC com la manera d'avançar cap al projecte independentista, i ha dit que un pacte d'ERC amb comuns i PSC suposaria que Pere Aragonès ha "faltat a la veritat" en les seves declaracions.

"Tots els matrimonis tenen dificultats, i sovint després de les crisis venen les consolidacions", ha apuntat en referència a la difícil situació que viuen ara els socis de govern. De fet, ha lamentat que en la gestió de la crisi sanitària hi ha hagut coses que no s'han fet bé i que per això, ha dit, ell ja va demanar disculpes al Parlament: "Ens hem equivocat en moltes coses i vaig demanar perdó". I ha qüestionat l'estratègia d'ERC de pactar pressupostos amb el govern espanyol, a qui ha acusat de no complir històricament amb els seus compromisos: "Tant de bo jo m’estigui equivocant, però la història demostra que no és així".

stats