Societat 13/08/2014

La iraniana Maryam Mirzakhani, primera dona que guanya el 'Nobel' de matemàtiques

De 37 anys i professora a la universitat de Stanford, rep la medalla Fields pels seus "impressionants avenços en la teoria de les superfícies de Riemann i els seus espais modulars"

Efe
2 min
Maryam Mirzakhani és la primera dona que guanya la medalla Fields, considerada el 'Nobel' de les matemàtiques / EFE

SeúlLa iraniana Maryam Mirzakhani ha rebut aquest dimecres la medalla Fields, considerada el premi Nobel de les matemàtiques, en la inauguració del Congrés Internacional de Matemàtiques (CIM) a Seül, la qual cosa la converteix en la primera dona que rep aquest guardó.

Mirzakhani, de 37 anys i professora a la universitat nord-americana de Stanford, ha estat un dels quatre premiats amb aquest reconeixement, instaurat el 1936. La medalla Fields premia cada quatre anys durant la celebració del CIM un màxim de quatre matemàtics menors de 40 anys pels seus descobriments destacats.

Mirzakhani, que també és la primera iraniana a aconseguir la medalla, ha estat premiada pels seus "impressionants avenços en la teoria de les superfícies de Riemann i els seus espais modulars". Els altres tres guardonats van ser Manjul Bhargava, professor a la Universitat de Princeton, als Estats Units; Martin Hairer, de la britànica Universitat de Warwick, i el brasiler Artur Avila, primer llatinoamericà a conquistar el guardó.

Avila, investigador de 35 anys de l'Institut de Matemàtica Pura i Aplicada (IMPA), va ser escollit pel seu treball en l'àrea de sistemes dinàmics, que busca preveure l'evolució en el temps dels fenòmens naturals i humans observats en les diferents branques del coneixement.

El reconeixement d'Avila, que va ser anunciat el dia abans, suposa el premi més important aconseguit per un científic brasiler, i va comportar una felicitació personal per part de la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, a través de Twitter. "El reconeixement mundial del treball d'Avila omple d'orgull la ciència brasilera i tot el Brasil", va dir la cap d'estat. El matemàtic brasiler és, a més, el primer guanyador de la medalla Fields que ha obtingut el doctorat fora dels Estats Units o Europa.

Els guanyadors reben una medalla valorada en uns 5.000 dòlars (3.741 euros) i un premi en metàl·lic d'uns 13.730 dòlars (10.273 euros). L'ICM es desenvoluparà a la capital de Corea del Sud fins al pròxim 21 d'agost i comptarà amb uns 5.000 participants d'uns 120 països.

L'esdeveniment, que se celebra cada quatre anys des del 1900, té com a objectiu esdevenir un fòrum en el qual debatre èxits matemàtics i trobar maneres de potenciar l'àmbit acadèmic. Corea del Sud és el tercer país asiàtic a acollir la cita després que ho fessin prèviament el Japó (1990), la Xina (2002) i l'Índia (2010).

stats