El jove acusat de gravar una agressió racista al metro de Barcelona evita la presó

El fiscal demana tres anys de presó per al noi que el 2014 va enregistrar l'atac a l'estació de Fabra i Puig

Tres anys de presó. Aquesta és la pena que demanava el fiscal per al jove que el juny del 2014 va enregistrar una agressió racista contra un immigrant asiàtic al metro de Barcelona. El judici ha tingut lloc aquest dilluns, i finalment la fiscalia ha pactat amb l'acusat, que ha acceptat una pena de dos anys de presó, que substituirà per dos cursos. Un de formació en drets humans i un altre de prevenció de la violència.

El jove va gravar l'agressió –que va cometre un amic seu, menor d'edat– i la va difondre a YouTube, celebrant que s'hagués produït.  Se l'acusava d'una falta de lesions, un delicte contra la integritat moral i un altre de provocació a la violència. Durant el judici ha demanat perdó. Tot i així,  haurà d'indemnitzar la víctima amb 9.550 euros –dels quals ja n'ha pagat 5.000, segons l'ACN– així com una multa de 1.920 euros.

Al vídeo s'observa com un jove increpa un noi amb trets asiàtics fins que finalment li clava uns quants cops de puny. Els viatgers que eren al comboi acaben reduint l'agressor i aconsegueixen treure la víctima – que va denunciar els fets als Mossos– del vagó. El vídeo estava penjat al canal de l'autor de l'enregistrament, un usuari anomenat @Payo_Cura, conegut a les xarxes per difondre missatges racistes i homòfobs. Les imatges van ser eliminades, però diversos internautes van recuperar el vídeo amb l'objectiu de fer evidents els fets i permetre la identificació dels agressors.

"Va ser una criaturada"

En la seva primera declaració al jutjat, el jove que va gravar el vídeo –l'únic major d'edat– va dir que penjar-lo a internet havia estat "una criaturada". Segons ell, l'agressió va ser la resposta a una provocació prèvia del jove asiàtic, i no va ser premeditada. Els testimonis del vagó, per contra, van afirmar que es va atacar el noi sense motiu aparent. El jove que va gravar el vídeo també va negar que els missatges i vídeos que penjava a internet a favor de la raça blanca i de Hitler fossin racistes.

Aquest dilluns, a diferència de la seva primera declaració, el jove ha acceptat que, els tres acusats, "posats de comú acord" i "guiats per mòbils racistes i xenòfobs" van "seleccionar" un passatger de trets asiàtics que "estava tranquil i confiadament assegut" i es van "repartir les funcions". Un menor d'origen rus es va situar a pocs centímetres davant la víctima, "assetjant-lo físicament i verbalment", "increpant-lo i exigint-li que abandonés el lloc".

Missatges neonazis a les xarxes

El jove que va gravar l'agressió tenia nombrosos fans a les xarxes socials, on proclamava el seu odi a altres races i ideologies i propugnava el retorn del feixisme. A més, tenia diverses imatges seves amb simbologia nazi. De fet, els dies posteriors a l'agressió va assegurar a internet: "el del vídeo no sóc jo, sóc el que grava, ell és un camarada rus, el xinès ens estava insultant i el rus el va fer callar". També va discutir-se amb altres usuaris d'internet que el criticaven per l'agressió, als quals va anomenar "gentussa antiblanca".

El jove no ingressarà a presó si en els propers tres anys acaba de pagar tota la indemnització, no torna a delinquir, no obre nous perfils o webs racistes, i supera satisfactòriament el curs de formació sobre drets humans i diversitat cultural i un altre sobre prevenció de comportament violent.