Tribunals

Trapero veu una maniobra per "desacreditar" els Mossos amb el cas Macedònia

El major defensa la innocència de l'únic mosso que queda processat en el cas

3 min
E Josep Lluís Trapero  e

BarcelonaEl major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha tornat als jutjats un any i mig després d'haver estat absolt a l'Audiència Nacional. Aquest cop ho ha fet per declarar com a testimoni en el judici per una suposada trama de corrupció policial i narcotràfic, el cas Macedònia, que el va tenir en el punt de mira durant prop d'una dècada. Trapero mai va arribar a estar investigat en el cas, però el jutge va mantenir sota sospita durant vuit anys alguns dels seus subordinats, membres de la unitat anticorrupció dels Mossos, per la seva relació amb un confident, Manuel Gutiérrez Carbajo, a qui la Fiscalia considera el líder d'una banda de narcos. El major ha donat versemblança a la tesi de la defensa d'aquest home, que assegura que l'excomissari José Manuel Villarejo va aprofitar el cas Macedònia per desacreditar Trapero i els Mossos.

Trapero ha explicat al judici que no tenia constància de la implicació de l'excomissari en el cas, però ha assegurat que les tesis de la defensa encaixen amb les sospites que també tenien els Mossos: "Són coherents amb els moviments que estàvem detectant des del 2009, que és com es mou la corrupció, intentant desacreditar un fiscal, els policies investigadors i un confident col·laborador", ha reblat el major. La implicació de Villarejo no forma part del cas, perquè el tribunal va descartar interrogar-lo. L'Audiència Nacional també ha rebutjat incorporar al cas contra l'excomissari de la Policia Nacional l'informe del fins ara cap de la comissaria general d'investigació criminal dels Mossos, Antoni Rodríguez, que apuntava en la mateixa direcció.

En diversos moments de la seva declaració, el major s'ha mossegat la llengua, com ara a l'hora d'explicar per què creu que es va acabar investigant la unitat liderada pel subinspector Antoni Salleras, després exculpada. "Formalment per amagar informació". Hi pot haver algun altre element, però me'l quedo per a mi, ha dit. Ara bé, el major no ha dubtat a l'hora de defensar la innocència de l'únic mosso que queda processat pel cas, José Ranea, que s'enfronta a 10 anys i mig de presó. També ha dit que no tenia constància que Carbajo –per a qui la Fiscalia demana 11 anys– trafiqués amb drogues.

Els efectes de la topada amb un jutge

Trapero tampoc no ha amagat les desavinences amb el jutge del cas, el titular del jutjat 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre. Igual que ja va fer Salleras ahir, el major ha explicat que la relació es va esquerdar quan el magistrat els va demanar que li presentessin un atestat que justifiqués la investigació de setze agents de la Guàrdia Civil, el cos a qui Aguirre havia retirat la instrucció del cas Macedònia inicialment per desconfiança. "Si m'està proposant que jo o el cap de la unitat li demani i li motivi una intervenció, ja li dic que això no passarà. Si vostè ho ordena per escrit, aquí sí que no hi ha cap problema", ha assegurat que li va dir. Salleras va explicar dimarts que aquest negativa havia "enfadat molt" al jutge. "Després he rebut els efectes d'aquesta conversació", ha afegit Trapero.

El magistrat va acabar apartant els Mossos de la investigació del cas Macedònia. Poc abans, a petició del sindicat ultra Manos Límpias, havia incorporat al cas un informe d'una unitat de la Policia Nacional que posava en relleu el nombre de trucades que Trapero i Salleras havien mantingut amb Carbajo. Segons la defensa de Carbajo, es tractava dels homes de Villarejo. "Puc tenir una opinió de què buscava aquell informe, però no crec que sigui rellevant aquí", ha tornat a dir Trapero mossegant-se la llengua.

El major ha insistit que Carbajo era un confident "de la Fiscalia", amb qui el ministeri públic li havia encarregat mantenir el contacte perquè era una peça clau en el cas de corrupció policial entorn dels prostíbuls Riviera i Saratoga de Castelldefels. Així ha justificat les més de 200 trucades amb l'ara processat. Ha explicat que moltes eren només intents que no es van respondre i que d'altres eren converses irrellevants, senzillament per "mantenir el contacte" amb l'informador.

La tesi de la defensa de Carbajo és que Villarejo va aprofitar el seu paper com a confident per fabricar el cas Macedònia en contra dels Mossos per desacreditar-los. La implicació de l'excomissari en el cas Macedònia no tindrà recorregut judicial perquè el tribunal va descartar revisar aquest aspecte, però l'ombra de l'excomissari continua planant en el judici de l'Audiència de Barcelona.

stats