Societat Justícia 04/04/2022

La treballadora que es va gravar vexant una àvia accepta un any i mig de presó

El pacte judicial és fruit d'un procés de mediació amb què ha indemnitzat la víctima amb 3.000 euros

ARA
2 min
Una usuària d'una residència acompanyada per dues treballadores, en una imatge d'arxiu

Barcelona"Obre la puta boca, home!", "Que no entens que la pastilla te l'has de prendre? Doncs mira, si no te la vols prendre, no te la prenguis, home, la puta pastilla!" L'agost del 2020, quan les residències es recuperaven de l'impacte de la primera onada de covid, que va causar desenes de morts als centres, el vídeo de dues treballadores vexant una àvia es va fer viral a les xarxes. Una de les auxiliars se'n burlava i l'altra –que era menor d'edat– ho gravava amb el mòbil per penjar-ho a Instagram. Aquest febrer, el jutge va enviar a judici l'auxiliar d'infermeria que proferia les expressions, per "humiliar" la víctima, en una conducta que la Fiscalia considerava "execrable". Dos mesos després, la treballadora ha acceptat un any i mig de presó.

A l'escrit de conformitat, que ha avançat l'agència Efe, l'excuidadora accepta ser condemnada per un delicte contra la integritat moral i un altre de descobriment de secrets. El pacte és fruit d'un procés de mediació durant el qual la treballadora va indemnitzar la víctima, de 91 anys i amb una dependència severa, amb 3.000 euros pels danys morals causats. L'acusada, que també pagarà una multa de 1.620 euros, haurà de ratificar ara al jutge l'acord pactat amb la Fiscalia i l'acusació particular, que exerceixen les filles de la víctima. L'auxiliar que va gravar el vídeo també ha passat per un procés de mediació, en aquest cas de la jurisdicció de menors, però no se li ha imposat cap mesura penal.

El pacte recull que les dues treballadores de la residència Mossèn Homs de Terrassa es van posar d'acord per "humiliar" la víctima i "menyscabar la seva dignitat". La Fiscalia Superior de Catalunya va ser contundent amb aquest cas sorgit just després de la primera onada del coronavirus a les residències. "Els fets resulten d'una innegable gravetat", deia el fiscal que signava l'obertura de la investigació, Pedro Ariche.

Les acusacions demanaven fins a cinc anys de presó per a les dues auxiliars, però arran del pacte de conformitat s'ha rebaixat la pena tenint en compte que han indemnitzat la víctima. La direcció de la residència va acomiadar les dues treballadores i els va obrir un expedient disciplinari. A més, el departament de Treball, Afers Socials i Famílies va portar el cas a la justícia.

stats