Societat 23/10/2019

JxCat substituirà Forn com a regidor de Barcelona en el ple de divendres

Francina Vila el rellevarà després de la inhabilitació automàtica per la sentència

Maria Ortega
2 min
Joaquim Forn i Elsa Artadi durant el ple de constitució de l'Ajuntament de Barcelona.

BarcelonaEl ple d'aquest divendres a Barcelona serà el primer del mandat en què no hi haurà la cadira buida que hauria d'ocupar Joaquim Forn com a cap de files de Junts per Catalunya a l'Ajuntament. Feta pública la sentència del Procés, Forn ha quedat automàticament inhabilitat, segons ha detallat avui qui era la seva número dos a la llista, Elsa Artadi, i per això divendres, abans de la sessió ordinària, Francina Vila prendrà possessió com a regidora. Amb aquest gest deixarà de ser necessari el pacte de bones formes que va acceptar el govern d'Ada Colau per fer que l'absència de Forn no alterés en cap cas les majories del consistori. "És un moment agredolç", ha admès Artadi, que ha considerat que la condemna i inhabilitació de Forn demostren "l'arbitrarietat i l'abús del govern espanyol", però que al mateix temps ha celebrat la incorporació de Vila com a portaveu adjunta del grup municipal. Forn sí que va poder prendre possessió del càrrec en el ple d'investidura, en el que va ser el moment més emotiu de la sessió, però ja no va poder creuar la plaça de Sant Jaume cap a la Generalitat ni prendre part en cap altre acte oficial.

JXCat i ERC, que aquesta setmana no han assistit a les comissions municipals com a protesta per la decisió de l'alcaldessa, Ada Colau, d'anul·lar el ple en què s'havia d'acordar una posició davant de la sentència, sí que participaran en el ple. Hi portaran, de fet, la mateixa proposició per rebutjar la sentència i el "retrocés de drets i llibertats" i comprometre's a treballar per aconseguir la llibertat dels presos. JxCat, a més, també demanarà a Colau que sol·liciti que un espai de Barcelona porti el nom de l'expresidenta d'Òmnium Cultural Muriel Casals, i demanarà, de fet, que l'espai escollit siguin uns jardins a la Gran Via entre el passeig de Gràcia i la rambla de Catalunya.

El tema calent del ple serà, però, la proposta d'ordenances fiscals del govern municipal, que preveu pujades com la de l'IBI, un 5,46% de mitjana, o l'encariment de la grua –fins a 173 euros– o l'àrea blava –fins a 3,75 euros/hora–. Tot i la voluntat negociadora inicial expressada per ERC i JxCat, que s'obrien a negociar en paral·lel els pressupostos de l'Ajuntament i de la Generalitat, l'escenari actual ha canviat. I Artadi ha assegurat avui que el seu grup és "escèptic" amb la proposta de fiscalitat, que és el primer pas per negociar el pressupost. La portaveu ha atribuït la pujada d'impostos com l'IBI al "desgovern" dels últims quatre anys. Ha criticat, també, que s'encareixi substancialment la taxa a les terrasses –les més ben situades, que ara només paguen 0,46 euros per metre quadrat i dia, passaran a costar 1,95 €– sense donar "garanties" als restauradors. Ahir, de fet, el Gremi avisava que la pujada de taxa repercutiria en els preus que paguen els clients.

stats