Societat 31/07/2015

L'Ajuntament creu que tenir un bust del rei Joan Carles incompleix la llei

El nou equip de govern del consistori el va retirar el dia 23 de juliol del saló de plens

Efe
1 min
Dos funcionaris van retirar ahir el bust de Joan Carles I del saló de plens de l’Ajuntament de Barcelona perquè ja no és rei.

BarcelonaEl comissionat de memòria històrica de l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Doménech, considera que la presència del bust del rei Joan Carles al saló de plens del consistori suposava un "incompliment flagrant" de la llei, ja que el monarca va abdicar fa més d'un any. La Delegació del govern a Catalunya ha requerit a l'Ajuntament barceloní perquè en la sala de sessions estigui col·locada l'efígie del rei, i ha establert el termini d'un mes perquè ho compleixi.

El bust va ser retirat el dia 23 d'aquest mes pel nou equip de govern del consistori, fet que va crear una polèmica política que, l'endemà, va continuar amb l'intent del president del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, de substituir l'escultura per un quadre de l'actual rei, Felip VI. Per a Doménech, resulta sorprenent que la delegada del govern, Llanos de Luna, no hagi fet mai cap requeriment pel que fa a l'incompliment de la llei de memòria històrica amb els símbols i la nomenclatura franquistes que existeixen en diverses ciutats catalanes, ni tampoc no ha establert un termini de temps per rectificar-ho.

La defensa del bust del rei "no és tant que hi hagi una imatge o no del cap de l'Estat" a la sala de sessions, sinó la "defensa de la monarquia" espanyola, ha apreciat el comissionat. L'equip de govern de l'Ajuntament de Barcelona manté converses amb la resta de formacions polítiques del consistori per veure com s'aplica la normativa vigent, que estableix que en un lloc preferent de la sala de sessions estigui col·locada l'efígie del rei.

stats