Societat 26/04/2019

L'eficàcia de les mascaretes anticontaminació varia en funció del disseny

El CSIC constata que utilitzar aquests filtres redueix un 43% l'exposició a partícules tòxiques

Ara
2 min
Barcelona durant l’últim episodi de contaminació, la setmana passada.

BarcelonaA les grans ciutats, com Barcelona, proliferen cada vegada més les mascaretes entre ciclistes i corredors per tal de reduir l'exposició a la contaminació a la ciutat. El grau d'eficàcia d'aquests accessoris, però, no és sempre igual, sinó que depèn principalment de com s'ajusta la mascareta al rostre, més que no pas de la qualitat del material, fet que posa en entredit la certificació que adjunten aquests productes. Aquesta és la conclusió principal a la qual ha arribat un estudi liderat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en col·laboració amb el Bicicleta Club de Catalunya (BACC).

"El millor material no serveix per a res si la mascareta no s'ajusta bé, perquè aleshores hi ha fuites", van explicar els investigadors i directors de l'estudi, Fulvio Amato i Xavier Querol, durant la presentació de l'informe. D'aquesta manera, la investigació ha detectat que la certificació de fiabilitat que adjunten aquestes mascaretes (que actualment només fa referència al filtre) no s'adiu exactament amb la seva efectivitat real, ja que no inclou elements associats al disseny i al producte en conjunt.

Menys aspiració de partícules

Malgrat que cada mascareta s'ajusta a un rostre diferent –i que aquest és un factor determinant en la seva efectivitat–, l'estudi també dona algunes xifres aproximades sobre l'impacte de l'ús d'aquests accessoris a Barcelona. Segons els investigadors, utilitzar mascareta redueix un 43% l'exposició a les partícules contaminants PM2.5 (aquelles que són tan fines que, al ser aspirades, poden arribar fins als pulmons).

L'eficàcia d'aquest objecte, però, baixa davant el carboni negre o les partícules ultrafines: en aquests casos les mascaretes només aturen un 15% o un 20% de mitjana.

Els investigadors han provat i contrastat fins a nou tipus diferents de mascaretes de cost mitjà i baix. Ho han fet en una zona de Barcelona amb "una densitat de trànsit normal" i sobre uns maniquins connectats a una bomba d'aspiració regulable, que permet simular les diferents respiracions. La que ha donat millors resultats en totes les proves ha estat sempre la mateixa, que no és precisament la més cara.

stats