Violència sexual

El massatgista de Sant Pol que "desbloquejava sexualment" les pacients, condemnat per abusos

El jutge considera "greus" els fets que van denunciar tres noies, però el fisioterapeuta no haurà d'entrar a presó

3 min
Una sala de massatges

Sant Pol de MarEl massatgista de Sant Pol de Mar, Eduard Sauleda, ha estat condemnat pel jutjat penal número 1 d'Arenys de Mar per tres delictes d'abús sexual. Tres noies el van denunciar i el jutge els dona la raó. Això sí, l'home no haurà d'entrar a la presó. En aquest cas, se'l condemna a pagar 10 euros per cada dia de la sanció imposada: 21 mesos per un abús continuat, 18 per un altre consumat i 9 per un altre en mode de temptativa. En total, 48 mesos de sanció, que equivalen a 14.400 euros. A banda, l'home no podrà exercir com a fisioterapeuta durant dos anys i haurà d'indemnitzar les tres víctimes amb 3.000 euros a dues d'elles, i 1.500 a la tercera. El fisioterapeuta ha recorregut contra la sentència.

El jutge considera "versemblants" els relats de les tres dones, i manté que no està justificat que el massatgista establís un diàleg amb contingut "íntim o sexual" amb les pacients, que no s'havia de "despullar" davant d'elles "de cap manera" ni podia pujar a la llitera nu ni "abraçar" ni "besar" les noies. És "certament inaudit, que davant molèsties a l'esquena, s'acabi fent massatges al pit femení, amb l'argument d'alliberar-se d'una afàsia del pericardi", diu la sentència. El magistrat considera que l'actitud de l'home el va apartar "clamorosament" de la correcta "praxi professional", i que responia a "clars impulsos libidinosos", que van derivar en "tocaments que no eren consentits per les víctimes".

Les converses personals que s'establien, amb contingut "metafísic", aconseguien que les pacients, "davant del desconeixement", accedissin "als tocaments guiades per sentiments de vergonya, ignorància, ridícul...". El jutge sosté que és "inqüestionable" que les víctimes són mereixedores de ser indemnitzades i considera que la quota de 10 euros que fixa és "moderada". No obstant això, malgrat qualificar els fets com a "greus", la sentència recull que no hi ha un "grau de tenacitat o perillositat" alt per part del condemnat, ja que les noies van poder marxar de les sessions sense cap "obstacle". Per això, el magistrat manté que la inhabilitació de dos anys és suficient.

El fisioterapeuta ha presentat un recurs d'apel·lació perquè l'Audiència Provincial de Barcelona revoqui la sentència condemnatòria. Demana l'absolució, però, en cas que es mantingui la pena, sol·licita que la quota a pagar sigui de 5 euros diaris, és a dir, la meitat del que s'ha fixat pel jutjat d'Arenys, que la inhabilitació sigui de 6 mesos i que es rebaixi la condemna per dilacions indegudes, ja que el procediment va durar 37 mesos.

Una quinzena de testimonis

Contactat per aquest diari, l'Ajuntament de Sant Pol de Mar assegura que no té constància oficial de la sentència, i que en tot cas han d'esperar que sigui ferma per abordar aquesta problemàtica. En la mateixa línia s'expressa el Col·legi de Fisioterapeutes. Fins que la resolució no sigui definitiva no poden inhabilitar el professional. "Un cop la sentència judicial sigui ferma, el Col·legí sí que pot activar un procés sancionador que pot arribar a suposar l'expulsió de l'acusat i, per tant, la impossibilitat de poder exercir la professió", aclareix la institució.

Més enllà de les tres denúncies judicials, l'ARA ja va avançar el setembre passat que l'home havia abusat de diverses pacients que anaven a la consulta d'Eduard Sauleda per un dolor a l'esquena, problemes a les cervicals o al genoll. Aquest diari va recollir una quinzena de testimonis que denunciaven les pràctiques del conegut massatgista, que en un moment de complicitat amb les pacients acabava formulant gairebé sempre la mateixa frase: "Tens un bloqueig sexual". Es guanyava la seva confiança i, aprofitant el moment de màxima vulnerabilitat en què es trobaven moltes, n'abusava sexualment.

stats