Abusos a menors
Societat 19/09/2022

"A la mateixa època, al mateix club, un home abusava de nens i un altre de nenes"

El massatgista del Club Hoquei Mataró va ser denunciat el 2020 per una quinzena de dones, cinc de les quals eren exjugadores de l'entitat

3 min
Una llitera de fisioteràpia en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl seu club va tornar a aparèixer als mitjans de comunicació. I per fets semblants. I a la mateixa època. L'ARA va publicar el 12 de setembre la denúncia per abusos sexuals d'un exjugador del Club Hoquei Mataró contra Joan P., figura històrica de la institució maresmenca. Això va remoure per dins tot en un grup d'exjugadores de l'entitat, que van veure com els dies següents el nombre de víctimes augmentava fins a quatre. "A la mateixa època, al mateix club, un home abusava de nens i un altre de nenes", lamenta una de les esportistes que l'octubre del 2020 va decidir fer el pas i denunciar el que havia sigut massatgista de l'entitat, Quim P. En total hi ha una quinzena de denúncies: un terç són jugadores del Mataró i la resta són clientes que anaven a la seva consulta privada.

La instrucció que ha dut a terme el jutjat número 8 d'Arenys de Mar s'està a punt de tancar. Aquest dilluns, el presumpte autor dels abusos havia de declarar, aquesta vegada com a processat, però s’ha acollit al dret de no fer-ho. Les cinc denúncies de les esportistes fan referència a uns fets que es van produir entre el 2014 i el 2017. "Quan vaig entrar al club, la jugadora de camp més gran tenia 17 anys", explica una de les denunciants. "Totes érem molt joves. Abans no havia anat mai a un físio, no sabia com et tracten, no en tenia cap experiència prèvia. Tot va ser molt gradual, se't guanya la confiança, et portes molt bé amb aquella persona i penses que mai et farà una cosa així", afegeix una altra de les noies. "Si hi va tanta gent, penses que deu tractar així tothom i que el que et fa és normal. Jo podia entrar al mòdul on ell feia els massatges, ell estava amb una altra noia i no ho veia. Ho havíem normalitzat tant que no n’érem conscients", expliquen les noies, que apunten com ell s'aprofitava de la confiança que hi havia per traspassar línies vermelles. Segons el seu relat, primer entraven de dues en dues, en un mòdul que "obria ell des de dins" i, per tant, ningú podia sorprendre'l. I després van passar a ser sessions individuals: "La persona amb qui més confies és la que t’està fent més mal. Nosaltres vam dubtar i no ho vam dir a cap pare. Els clubs han de tenir molta més cura respecte a qui contracten, no deixar soles menors tancades amb un adult".

Música, encens, temperatura alta, llum tènue, espelmes... Quim P. creava una ambientació destinada a relaxar les esportistes i les clientes. Els feia treure la part de dalt de la roba, les cobria amb una tovallola i molts cops, denuncien les noies, se sobrepassava. "Et feia mal el genoll i et tocava tot el cos", recorda una de les jugadores, que va preguntar als nois del club com eren els seus massatges i va constatar que no tenien res a veure amb els que els feia a elles. A la seva consulta privada, a més, les feia desvestir del tot, a vegades fent-les seure damunt seu, i en alguna de les denúncies es fa referència a agressions sexuals amb accés carnal.

Les exjugadores del club no van dir res fins que el 2020 van veure una publicació a Instagram que denunciava els fets. Van contactar amb l'autora, van parlar entre elles i van decidir explicar-ho a la família i després denunciar-lo. D'entre la quinzena de víctimes que va obrir la via judicial hi ha casos que estan prescrits, perquè es remunten al 2004, però de moment no se n'ha dictat el sobreseïment. Quim P. va ser detingut el 2020 i va quedar en llibertat amb càrrecs. Se li va imposar una fiança de més de 25.000 euros.

Investigació

Si coneixes cap història o tens alguna informació sobre aquest cas o un altre, la pots fer arribar a l’equip d’investigació del diari aquí.

stats