Medi Ambient
Societat Medi Ambient 24/04/2023

La contaminació causa cada any més de 1.200 morts prematures de menors a Europa

La pol·lució també augmenta el risc de patir malalties a llarg termini, segons alerta l'Agència Europea del Medi Ambient

2 min
Pol·lució a Barcelona

BarcelonaEls alts nivells de contaminació atmosfèrica a Europa poden ser letals i han motivat l'alerta de l'Agència Europea del Medi Ambient (AEMA). En un informe publicat aquest dilluns, l'organisme comunitari xifra en més de 1.200 les morts prematures de menors d'edat cada any a causa de la pol·lució al continent, una situació –recalca– que també incrementa de manera "significativa" el risc de malalties a llarg termini. "Cal fer més coses per protegir la salut dels nens i adolescents dels impactes negatius de la contaminació de l'aire", adverteix l'organisme.

L'agència insisteix que, tot i les "millores" dels últims anys, els nivells de contaminants atmosfèrics a Europa encara no són "segurs": en molts països es mantenen per sobre de les directrius marcades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), especialment al centre i l'est d'Europa i a Itàlia, fruit de la crema de combustibles fòssils per a la calefacció domèstica i la indústria. Davant d'aquest escenari, els nens i els adolescents són especialment "vulnerables" perquè els seus cossos, òrgans i sistemes immunitaris encara estan en "desenvolupament", subratlla l'AEMA.

Les més de 1.200 morts prematures a l'any entre menors d'edat inclouen les dels 32 països que formen part de l'agència –els 27 de la Unió Europea més Noruega, Islàndia, Liechtenstein, Suïssa i Turquia– i les dels països que hi col·laboren –Albània, Bòsnia i Herzegovina, Kosovo, Montenegro, Macedònia del Nord i Sèrbia–. Es tracta d'una xifra baixa en relació amb el global de morts en totes les franges d'edat –més de 300.000 només a la UE l'any 2020, segons un estudi recent–, però l'agència remarca que en el cas de nens i adolescents menors suposa una "pèrdua de potencial futur" i una "càrrega important" de malalties cròniques, tant en la infància com en la posterior etapa adulta.

L'AEMA destaca que la funció i el desenvolupament pulmonar dels infants es veuen especialment afectats per l'ozó i el diòxid de nitrogen a curt termini i per les partícules fines a llarg termini, uns contaminants als quals va estar exposada un 90% de la població urbana de la UE durant el 2021. Si l'exposició a la contaminació ja abans del naixement, durant la gestació, està relacionada amb el baix pes del nadó i les probabilitats de part prematur, després augmenta el risc de patir problemes de salut com l'asma, la funció pulmonar reduïda, les infeccions respiratòries o les al·lèrgies.

La qualitat de l'aire a l'escola, un primer pas

"Les polítiques europees de qualitat de l'aire haurien de tenir com a objectiu protegir tots els ciutadans, però especialment els nostres nens", diu Hans Bruyninckx, director executiu de l'agència, que urgeix a actuar en l'àmbit comunitari però també nacional i local per "protegir els nostres fills": "La millor manera de mantenir-los segurs és fent més net l'aire que respirem", conclou. En l'informe es recomana que, fins que no s'aconsegueixin nivells de pol·lució segurs, se centrin esforços en la qualitat de l'aire al voltant d'escoles, llars d'infants o altres espais on es facin activitats infantils com a via per reduir l'exposició dels menors.

stats