El Govern estudiarà la setmana que ve si aixeca l'emergència per sequera

El conseller Mascort avisa que no desfaran restriccions per tornar-hi al cap de 15 dies

2 min
El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, en una atenció a la premsa a Collserola.

BarcelonaDesprés de la millora del nivell dels embassaments gràcies a les pluges dels últims dies, i a poc més d'una setmana per a les eleccions, el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha obert la porta a aixecar les mesures d'emergència per sequera. Tot i que fa dos dies l'executiu va assegurar que no era el moment de revertir mesures, aquest dijous Mascort ha explicat que el Govern valorarà la setmana que ve si pot aixecar la fase d'emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat, que afecta sis milions d'habitants.

El titular d'Acció Climàtica ha detallat que esperaran uns dies perquè l'aigua de les últimes pluges arribi als embassaments i veure així si es pot sortir de l'emergència. "Crec que cap a la setmana que ve podrem veure en quina situació es troben els embassaments i si estem en una situació per aixecar l’emergència o no”, ha dit el conseller.

Tot i això, ha insistit que volen treballar amb escenaris a mitjà termini perquè, si s'aixequen certes restriccions, no calgui tornar a aplicar-les al cap de poc temps. “El que no farem segur és aixecar l’emergència per, al cap de 15 dies, tornar-hi a entrar", ha assegurat el conseller. En el mateix sentit, des de l'ACA demanen esperar-se a la reunió de la comissió interdepartamental de sequera que es farà, previsiblement, dijous de la setmana que ve per posar tots els factors sobre la taula i decidir si es relaxen, o no, les restriccions.

Aquest dijous les reserves d'aigua de les conques internes estan al 21,27%. La xifra es troba quatre punts per sota respecte a la mateixa data d'ara fa un any, però cinc punts per sobre del nivell que va fer entrar bona part del país en emergència per sequera ara fa tres mesos. En tot cas, aquest dijous Mascort no ha concretat si l'hipotètic relaxament de mesures afectaria tots els municipis o només una part dels que ara estan en emergència.

Millores a la capçalera del Llobregat

Precisament avui, la capçalera del riu Llobregat ha passat de la fase d'excepcionalitat a la fase d'alerta per sequera. Es tracta d'una decisió que s'ha pres arran de les pluges del mes de març i que, segons l'ACA, no té "res a veure" amb un possible canvi en les restriccions de tot el sistema Ter-Llobregat. De fet, afirmen que, tot i que s'ha comunicat avui, la decisió es va prendre la setmana passada, abans de l'episodi de pluges dels últims dies. A hores d'ara, de les 18 àrees en què es divideixen les conques internes de Catalunya, només n'hi ha dues que es trobin en una situació de normalitat, mentre que una dotzena es troben en fase d'excepcionalitat o d'emergència.

stats