Medi ambient

Investiguen si l'incendi al polígon de Montornès del Vallès ha contaminat el Besòs

El riu baixa amb gran quantitat d'escuma i amb nombrosos peixos morts

Ara
2 min
Peixos morts apareguts al riu Besòs a la zona de Montcada i Reixac després de l'incendi a Montornès del Vallès

BarcelonaL'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el Consorci del Besòs investiguen si l'incendi declarat divendres a la tarda al polígon Can Parellada de Montornès del Vallès (Vallès Oriental) ha pogut contaminar el riu Besòs. El cabal baixa aquest dissabte amb gran quantitat d'escuma al seu pas per Montcada i Reixac i Santa Coloma de Gramenet i hi han aparegut nombrosos peixos morts. L'ACA ja ha començat a agafar mostres de l'aigua per avaluar l'impacte ambiental i l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) 301 ha explicat que grups de voluntaris estan retirant els peixos morts del riu. A hores d'ara ja han tret un centenar de peixos morts, entre els quals anguiles, a l'altura del pont de la Roca, a Montcada i Reixac.

L'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Montornès atribueix aquest fenomen a l'arribada d'un petit percentatge de les aigües emprades en les tasques d'extinció del foc. "Es creu que aquest petit abocament pot haver ocasionat la mort d'alguns peixos i una làmina blanquinosa que s'observa a l'aigua en alguns trams del Besòs, sobretot al seu pas per Montcada i Reixac", admeten, tot i que si bé han augmentat lleugerament els nivells d'amoni no s'haurien produït danys en el riu.

Una de les naus calcinades tenia bidons i dipòsits de líquids inflamables, ja que l'empresa propietària es dedica a productes químics com la pintura i els dissolvents. Això va provocar fortes explosions, una gran fumarada i l'activació del Pla d’Emergències Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat), ja desactivat. Segons el Consorci Besòs Tordera, la ràpida actuació dels tècnics va permetre que es controlés el 100% de l'abocament que va arribar a l'estació depuradora, que ara es troba en dipòsits buits. El contingut s'anirà tractant de manera progressiva i controlada per evitar afectacions i garantir els nivells de qualitat de l'aigua efluent, han dit.

Foc controlat

Els Bombers han donat per controlat l'incendi que ha acabat afectant quatre naus al polígon Can Parellada, però avisen que es quedaran 24 hores més a la zona remullant les instal·lacions per evitar una revifada de les flames. L'incendi, que ha cremat tres naus i n'ha afectat una quarta per temperatura però no ha causat ferits, ha quedat estabilitzat poc després de la mitjanit, després de cinc hores d'haver-se declarat.

El foc va començar divendres cap a les set de la tarda al pati d'una de les naus, on hi havia bidons de líquids inflamables, palets i algun dipòsit. En total, 23 dotacions de Bombers han treballat en les tasques d'extinció amb el suport dels Mossos d'Esquadra, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i la Policia Local.

stats