Medi ambient

L'Àrtic i l'Antàrtida pateixen temperatures extremes a la vegada

A prop del pol Sud el termòmetre s'ha disparat gairebé 40ºC per sobre del que caldria esperar

3 min
Un cartell adverteix del perill dels óssos polars prop de l'aeroport i d'un càmping a l'arxipèlag de Svalbard, en una imatge d'arxiu

BarcelonaCada cop són més habituals les situacions de temperatures extremes a l'Àrtic, però no és gens habitual que dues etapes de temperatures exageradament altes es produeixin gairebé simultàniament al pol Nord i al pol Sud, com ha passat durant el tram central del mes de març. Al voltant del dia 18 un dels anomenats rius atmosfèrics que partia del sud-est d'Austràlia va provocar una brutal pujada de la temperatura i una gran aportació d'humitat a l'est de l'Antàrtida. Les anomalies de temperatura van arribar a fregar els 40ºC.

L'estació Concòrdia va registrar una temperatura de -11,5ºC, que pot semblar baixa però que és el rècord absolut d'aquest punt del continent antàrtic amb dades des del 2005. És extraordinari que el rècord absolut de temperatura en aquest indret es produís, no en ple estiu, sinó just a tocar de l'inici de la tardor. Curiosament, el fet que la irrupció d'aire càlid fos humida ha generat nevades importants que han fet augmentar la quantitat de neu i gel a la zona, després d'un tram final del febrer en què hi havia hagut mínims històrics d'extensió de gel al continent.

Paral·lelament, una profundíssima borrasca a l'Atlàntic Nord provocava una injecció similar d'aire càlid i molt humit a l'Àrtic. La temperatura es va acostar als 0 graus al pol Nord, i a l'arxipèlag de Svalbard, on hi ha la que es considera la població situada més al nord del planeta, la temperatura va batre rècords per a un mes de març, amb temperatures superiors als 5 graus positius. Aquesta situació ha provocat que a hores el gel de l'Àrtic estigui en mínims històrics per a l'època, i que el màxim anual de gel s'hagi avançat unes setmanes. Normalment, sol ser al voltant del 20 de març, però aquest any l'extensió de gel ja va començar a disminuir a finals de febrer.

Temperatures màximes diàries a l’Antàrtida
Temperatura més alta registrada al Dome C en graus centigrads

0

-10,1 ºC

-10

18 de març del 2022

-20

-30

-40

-50

-60

-70

-80

gener

febrer

març

abril

maig

juny

juliol

agost

set.

oct.

nov.

des.

Valors 2022

Valor màxim absolut diari

Mitjana

0

-10,1 ºC

-10

18 de març del 2022

-20

-30

-40

-50

-60

-70

-80

G

F

M

A

M

J

Valor màxim absolut diari

Mitjana

Valors 2022

G

F

M

A

J

A

S

O

N

D

M

J

0

-10

-20

-30

-40

-50

-60

-70

-80

J

A

S

O

N

D

0

-10,1 ºC

-10

18 de març del 2022

-20

-30

-40

-50

-60

-70

-80

G

F

M

A

M

J

Valor màxim absolut diari

Mitjana

Valors 2022

G

F

M

A

M

J

A

S

O

N

D

J

0

-10

-20

-30

-40

-50

-60

-70

-80

J

A

S

O

N

D

Han passat pocs dies des d'aquests dos episodis tan extrems de temperatura, però a hores d'ara la comunitat científica treballa amb la idea que no hi ha relació entre una situació de temperatures extremes i l'altra. Segons el membre del Grup Antàrtic de l'Aemet Sergi González, el fet que aquests episodis de temperatures extremes siguin cada cop més habituals simplement ha fet que al final hagin coincidit en el temps una pujada extrema de temperatura a prop del pol Nord i una altra al pol Sud.

L'Antàrtida, argument de negacionistes

L'Antàrtida ha servit durant les últimes dècades com un dels grans arguments negacionistes del canvi climàtic, ja que en algunes regions al voltant del pol Sud la pujada de la temperatura i la pèrdua de gel durant les últimes dècades han sigut molt menys significatives que a l'Àrtic. Per què passa això? Al voltant dels pols hi ha un corrent intens de vents anomenat vòrtex polar que fa de muralla i tanca l'aire més fred als pols. Segons Sergi González, estudis recents han demostrat que el forat de la capa d'ozó que es produeix anualment al voltant de l'Antàrtida reforça el vòrtex polar del pol Sud i evita que la temperatura pugi al mateix ritme que en altres regions del planeta. De fet, mentre el sud i l'est de l'Antàrtida s'han escalfat ben poc durant les últimes dècades, l'oest del continent ha experimentat una pujada molt més forta de temperatura que el planeta en el seu conjunt.

Malgrat això, durant els últims anys l'Antàrtida ha experimentat altres episodis de temperatures extremes. A principis de febrer del 2020 la temperatura va arribar a 18,3 °C a l'estació Esperanza, una temperatura considerada la més alta mai registrada al continent. Els científics acostumen a ser prudents quan es tracta de vincular un episodi concret al canvi climàtic, però Sergi González i altres investigadors treballen precisament en un estudi que pretén demostrar que aquest episodi del 2020 és atribuïble a l'escalfament global.

Que els episodis de temperatures altes a l'Antàrtida siguin cada cop més freqüents, no vol dir que no n'hi hagi també de temperatures molt baixes. Fa ben pocs mesos el pol Sud va registrar l'hivern més cru dels últims 65 anys. Entre l'abril i el setembre la temperatura mitjana va ser de -61ºC. El canvi climàtic provoca situacions extremes més freqüents i sobretot incrementa les de temperatures altes.

stats