Plagues

Molts mosquits, paneroles i rates: així serà l'estiu a Catalunya

L'Adepap recomana prendre mesures preventives i confiar en professionals especialitzats per combatre les plagues

Ara
3 min
Una imatge d’un mosquit tigre.

BarcelonaAquest estiu serà, sens dubte, una temporada de mosquits. Les freqüents precipitacions que hi ha hagut a Catalunya durant la primavera, així com les elevades temperatures, fan preveure l'arribada d'aquesta plaga d'insectes. D'altra banda, la calor farà aparèixer també les paneroles, les rates i altres rosegadors. Des de l'Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental (Adepap) emfatitzen que es tracta, en la majoria dels casos (mosquits i rosegadors, especialment), d’espècies transmissores de virus i malalties, i per això recomanen prendre mesures preventives i confiar en professionals especialitzats per combatre les plagues i per fer desinfeccions.

El president de l'Adepap, Quim Sendra, explica que les condicions meteorològiques dels últims dos mesos han propiciat que tota mena de mosquits puguin reproduir-se i per això “cal preveure que faran acte de presència amb força en totes les comarques”. S'espera que augmenti especialment l'activitat del mosquit tigre, que causa grans molèsties pel gran nombre de picades produïdes per les femelles i la reacció del cos a aquestes picades, que també és més forta. "Cal evitar les acumulacions d'aigua estancada per prevenir la proliferació de tot tipus de mosquits", recorda Sendra. Pel que fa a la prevenció per part de la població, es poden instal·lar mosquiteres als habitatges (finestres, portes i altres obertures), vestir peces de màniga llarga i pantalons llargs i utilitzar repel·lents d’insectes sense abusar-ne. Així mateix, des d'Adepap recorden que no hi ha evidència científica que les picades dels mosquits siguin transmissores del covid-19, al contrari del que passa amb altres malalties víriques com el dengue, el Zika i el chikungunya.

Els mosquits, però, no seran els únics que tindran una presència destacada aquest estiu a Catalunya. S'espera que la plaga de la panerola de clavegueram també aparegui amb intensitat, tant les paneroles marrons (les més habituals) com les orientals. També es podran veure amb freqüència els pròxims mesos les paneroles del cafè, de color més clar i més usuals a l’interior dels habitatges i en l’àmbit de la restauració. Les paneroles poden causar contaminació creuada sobre superfícies i aliments pels hàbitats que freqüenten, així com incrementar el risc de provocar malalties i generar  al·lèrgies. El president de l'Adepap desaconsella l'ús d'insecticides domèstics per combatre-les, "ja que poden traslladar la plaga a altres llocs". Per això, “si algun particular descobreix una plaga de paneroles, recomanem recórrer a empreses especialitzades de control de plagues”, afegeix.

D'altra banda, els experts mostren preocupació per l'aparició de plagues de rosegadors, especialment de rates. Concretament, s'ha detectat en els últims anys un increment sostingut d'incidències amb la rata grisa i la rata negra als entorns urbans, on no era habitual. L'Adepap remarca que les plagues de rates, que només poden tractar les empreses i els professionals especialitzats, són molt nocives per a la salut ambiental, ja que es tracta d’una espècie que pot transmetre malalties zoonòtiques, és a dir, que es transmeten d’animal a persona i viceversa. Un exemple és la verola del mico, que tot i detectar-se inicialment en aquests animals, també és present en altres primats i rosegadors, que la poden transmetre als humans.

Altres plagues que patirem aquest estiu

La mosca negra, les xinxes de llit i la mosca del vinagre són algunes de les plagues que també creixeran aquest estiu. La mosca negra es focalitza en espais públics com rius, rieres i rierols i provoca picades molestes i doloroses. D'altra banda, la reactivació dels viatges internacionals ha propiciat la tornada de les xinxes de llit, que, en la majoria de casos, arriben a les cases transportades en la mateixa roba o les maletes de viatge. Així, Sendra recomana als viatgers que “revisin a fons les estances on passaran la nit, així com les maletes al tornar a casa, i rentin la roba que s’ha utilitzat durant el viatge a la màxima temperatura possible”. I, “un cop la plaga ja és present, cal l’actuació de professionals especialitzats”.

Finalment, pel que fa a la mosca del vinagre, cal tenir un especial control tant a la indústria alimentària com a les cuines domèstiques, ja que poden transportar microorganismes patògens, com els bacteris salmonel·la i Escherichia coli, i contaminar els aliments i les superfícies en què es paren. A finals d'estiu també es preveu que augmentin els casos de nius de vespa asiàtica, i els experts segueixen amb atenció l'arribada i expansió a l'estat espanyol de les espècies invasores Aedes japonicus, provinent d’Orient, i Aedes aegypti, originari de l’Àfrica.

stats