Medi Ambient
Societat Medi Ambient 01/06/2023

Paneroles: la plaga que va a més amb la sequera

El mosquit tigre pot aparèixer amb força, perquè en té prou amb petites quantitats d'aigua acumulada per reproduir-se

E.F.
3 min
Una panerola Americana en una imatge d'arxiu

BarcelonaLes paneroles, les rates o el mosquit tigre són plagues habituals (i no gaire agradables) cada estiu quan la calor comença a enfilar-se. Aquest any, però, les paneroles apunten a convertir-se en el principal maldecap, sobretot perquè la "sequera persistent" pot facilitar el creixement d'aquesta plaga, segons preveu l'Associació Catalana d'Empreses de Salut Ambiental (ADEPAP).

D'entre les anomenades paneroles de clavegueram, la que més fàcilment es troba en tota mena d'edificis és la panerola americana (Periplaneta americana), que és de color marró. Però n'hi ha d'altres que també poden ser protagonistes aquest estiu, com una de color negre denominada panerola oriental (Blatta orientalis) o la panerola del cafè, que es diu així pel color marró que té, així com la panerola alemanya (Blatella germanica), que és d'un color més clar i sovint s'identifica en l'àmbit de la restauració i dins dels habitatges.

Que la presència de paneroles sigui el que pot disparar-se més les pròximes setmanes en entorns urbans no exclou que aparegui amb força també el mosquit tigre (Aedes albopictus), que pot ser fins i tot més molest que les paneroles. "Fins i tot en un context de sequera, és un mosquit que viu i s'aprofita de l'activitat humana, perquè en té prou amb petites acumulacions d'aigua per reproduir-se", recorda el president d'ADEPAP, Quim Sendra. Els llocs més habituals on les larves es desenvolupen són desguassos, testos, galledes i altres petits tolls o recipients amb aigua que haurien d'evitar-se, segons l'expert.

La temporada de les plagues d'estiu s'ha avançat una mica aquest any, fruit de les condicions meteorològiques. De fet, ja fa temps que s'observa un canvi lligat a la crisi climàtica, que ha fet que algunes plagues hagin deixat de ser estacionals i ja sobrevisquin durant bona part de l'any, si no tot. "L'augment de les temperatures fa que els cicles biològics de les espècies s'accelerin i hi hagi més reproduccions amb taxes més altes d'individus resultants", afegeix Sendra, que apunta al fet que això és un problema que s'incrementa amb la resistència que s'ha observat en alguns casos als productes per exterminar-les (biocides).

Les rates en són un bon exemple. La rata comuna (o rata grisa) és la més habitual en entorns urbans. Té costums excavadors i hàbits nocturns, i està activa i reproductiva durant tot l'any. A més, segons ADEPAP, cada cop se la pot veure més còmode en molts llocs de les ciutats: d'una banda, perquè ha perdut la por als humans; i, de l'altra, perquè ha desenvolupat resistències a alguns productes habituals per combatre-les. A part d'aquesta, cada cop és més habitual trobar també la rata negra, que fins ara era menys comuna i té més facilitats per enfilar-se per parets, cables elèctrics o petites esquerdes d'edificis.

Les xinxes de llit

A l'estiu també és habitual un repunt en les plagues de xinxes de llit, fruit de l'augment de la mobilitat internacional amb el turisme. Segons ADEPAP, l'augment de casos ja es nota a Catalunya des de fa temps. Presenten la complicació que són difícils d'eliminar i, com a consell general, Sendra recomana "revisar a fons les estances on es passarà la nit, així com les maletes al tornar a casa i rentar la roba que s’ha utilitzat durant el viatge a la màxima temperatura possible”. 

Tot i que la situació general de les plagues a Catalunya no es troba en un punt que hagi de preocupar, Sendra subratlla que no s'ha d'oblidar que alguns dels insectes (com ara els mosquits) o mamífers poden ser portadors de malalties. Per això, proposa molta més feina preventiva a l'hora d'afrontar aquests increments importants de poblacions que poden ser un risc com ja passa en altres països.

stats