Medi Ambient

El robatori d'una canonada de coure en un polígon causa un vessament de 20.000 litres de gasoil al riu Anoia

L'ACA investiga quin impacte pot tenir en la qualitat de l'aigua

2 min
Un agent rural treballant en el vessament de 20.000 litres de gassoil al riu Anoia.

BarcelonaProtecció Civil investiga un vessament de 20.000 litres de gasoil al riu Anoia, a Vilanova del Camí (Anoia), que hauria començat aquest cap de setmana. Els Mossos d'Esquadra també estan investigant els fets, ja que a hores d'ara la causa més probable del vessament és el robatori d'una canonada de coure en una zona de polígon industrial, al carrer de la Metal·lúrgia, 2.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ja està avisada i ha enviat tècnics fins al lloc dels fets. Encara es desconeix l'abast de l'incident i el perill que aquest vessament pot suposar per a la qualitat de l'aigua, però fonts coneixedores expliquen que l'aigua fa certa olor de carburant i s'observa una lleugera irisació superficial a la zona més immediata a l'abocament. No s'han observat peixos morts. Aquest migdia s'ha pogut apreciar que l'hidrocarbur arriba fins a la Pobla de Claramunt, a uns set quilòmetres de l'origen. De fet, és en aquest punt on l'ACA instal·larà barreres absorbents al riu per contenir l'hidrocarbur que corri riu avall.

De moment Protecció Civil ja ha declarat el pla de prealerta d'emergència Procicat. Fonts coneixedores desconeixen quan s'hauria produït el robatori, ja que l'empresa va tancar divendres i ningú se n'ha adonat fins a aquest matí. Sigui com sigui, la canonada estava completament rebentada i era de coure, i això porta els Mossos d'Esquadra a pensar que tot ve d'un robatori. La principal hipòtesi és que els lladres van rebentar la canonada per quedar-se amb el coure, un material cada vegada més preuat per alguns delinqüents, i van provocar la fuita de gasoil.

L'ACA també ha dut a terme una investigació a la seu de l'empresa per veure com ha actuat arran del robatori. A part de l'ACA, també col·laboren en la valoració de l'afectació Mossos i Bombers de la Generalitat i Agents Rurals. Estan treballant conjuntament per "valorar l'afectació i possibles mesures de contenció d'aquest vessament d'hidrocarburs en els ecosistemes del riu i la seva fauna".

stats