Medi Ambient

Taurons a les costes catalanes: ¿ara n'hi ha més?

Biòlegs descarten que s'acostin per les altes temperatures i expliquen com actuar si se n'albira algun exemplar

3 min
El 18 de juny membres de l'Associació Catalana per una Pesca Responsable (ACPV) van poder marcar quatre tintoreres al Cap de Creus.

BarcelonaVa tornar a passar diumenge, aquest cop a Portbou. Dues aletes van fer acte de presència a la platja, molt a prop de la sorra, i els banyistes no s'ho van pensar dos cops. Alguns van nedar ràpidament cap a la costa. Crits i nervis. D'altres, una quinzena, van optar per refugiar-se temporalment sobre una plataforma gran que sura a la badia de Portbou. L'ensurt no va ser petit: eren dos taurons blaus, coneguts popularment com a tintoreres, que es passejaven tranquil·lament per la platja. Alguns dels banyistes van aconseguir fins i tot gravar els dos exemplars des de la sorra. I de nou els vídeos es van fer virals a les xarxes.

No és la primera vegada que s'albiren taurons a la costa catalana aquest estiu. A finals de juny, l'Ajuntament d'Alcanar, a Tarragona, també va acabar tancant al bany les platges de Martinenca, Maricel i Marjal per la presència de dos taurons, que van fer hissar la bandera vermella. També se'n van albirar a Cubelles a finals de juny. De fet, pràcticament cada estiu, algun d'aquests exemplars es deixa veure a les costes catalanes. Però, ¿n'hi ha més ara que abans? ¿Venen atrets per les altes temperatures i les aigües més calentes?

El biòleg empordanès Josep Maria Dacosta assegura que no. Més aviat al contrari. "Venim d'uns anys de sobrepesca i ara el peix que hi ha a la costa és petit i escadusser", un escenari que també ha afectat els taurons com a part de l'ecosistema, assegura Dacosta. "Que apareguin dues tintoreres és absolutament ocasional i no vol dir que n'hi hagi més", assegura. "De fet, és una bona notícia, perquè vol dir que el mar Mediterrani continua viu en un escenari de canvi global molt complicat, amb menys pluges, i per tant menys matèria orgànica que arriba al mar; més temperatura de l'aigua, i mil i una activitats recreatives que contaminen el mar", afegeix.

Des del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya, el biòleg Santiago Palacios hi coincideix. "No venen pas atrets per les aigües calentes, perquè aquest tipus de peixos viuen a alta mar. Si n'arriba algun a la costa sol ser perquè són joves, estan desorientats, ferits o malalts; estan fora del seu hàbitat i en cap cas van buscant una presa", afirma. Segons els dos experts, la percepció que "ara n'hi ha més" arriba a conseqüència de la viralització d'aquests vídeos. "Les xarxes socials converteixen el que fa uns anys era una conversa entre pescadors en un safareig global", bromeja Dacosta.

Com actuar

Els taurons blaus o tintoreres (Prionace glauca), que són els més habituals de veure al Mediterrani a prop de la costa, són un tipus de peix cartilaginós que mesura entre un metre i mig i tres metres de llarg. Tenen la pell rasposa i, per norma general, no ataquen persones. S'alimenten d'altres peixos més petits i cefalòpodes, com ara els calamars, i també de crustacis. "Si se n'albiren el que cal fer és mantenir la calma i tenir molt present que no són joguines: no apropar-s'hi, no molestar-los, no acorralar-los", explica Dacosta. "Hi ha animals que són curiosos per naturalesa i podrien apropar-se simplement per mirar: si ens quedem quiets segurament no faran res, passaran pel costat i marxaran", insisteix. El millor, apunta, és no cridar i desplaçar-se discretament cap a la costa.

Un cop fora de l'aigua el més adient seria informar-ne els socorristes, coincideix Palacios. "Ells són els que decidiran si cal evacuar la platja i trucaran les autoritats adients", afegeix aquest biòleg del departament d'Acció Climàtica. "Si cal, les autoritats hi enviaran un vaixell per examinar els exemplars i redirigir-los mar endins", explica. En el cas que a la platja no hi hagi socorrista els banyistes poden informar a través del telèfon d'emergències 112.

Actualment, no hi ha cap cens oficial dels taurons que habiten al mar Mediterrani. "De taurons n'hi ha hagut sempre i no només tintoreres –admet Palacios–. Al Mediterrani també hi viuen taurons blancs, que són més agressius, per exemple". "Tot i que ara hi ha instituts de recerca que estan començant a fer estudis, no podem saber amb exactitud si ara hi ha més taurons que abans, perquè no hi ha registres de fa 10 o 20 anys enrere", admet l'expert. El que sí que sembla evident, segons els dos biòlegs, és que el més probable és que la sobrepesca n'hagi fet disminuir la població.

Per això, davant d'un albirament com aquests, Dacosta ho té clar: "Un cop situats en un lloc segur i on no els molestem, el millor que podem fer és gaudir-ne: tenen un color blau i una forma hidrodinàmica preciosa", conclou.

stats