Medi Ambient

Verema al juliol: la campanya més prematura en cent anys

Les últimes onades de calor i la sequera comprometen la collita d'aquest any

Albert González Farran
4 min
Les vinyes de Raimat al Segrià ja han començat la verema aquest any

LleidaLa verema ja ha començat. El celler Raimat, al Segrià, un dels principals productors de raïm de Catalunya, ja ha fet la tradicional acció publicitària d’inici de campanya. Però ho ha fet una setmana abans del que és habitual. És el primer cop en cent anys d'història del celler, de fet, que es comença a collir el raïm al juliol.

Els productors de raïm de tot Catalunya admeten que són davant una campanya inèdita per culpa de la sequera i de les últimes onades de calor, sobretot les que van tenir lloc durant el mes de juny. "La temperatura ha estat molt alta i algunes varietats, sobretot les més primerenques, han quedat afectades", explica Robert Savé, expert en viticultura i canvi climàtic i investigador emèrit de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Aquestes varietats primerenques són bàsicament chardonnay, moscatell, macabeu i pinot noir. "Si no avancéssim la verema, aquestes varietats podrien acabar donant un grau d’alcohol excessiu al vi", conclou Savé.

"La temperatura mitjana a Raimat no ha estat excepcionalment diferent de la mitjana de l'última dècada, però sí que han afectat les onades de calor del juny", ha indicat el director del celler Raimat, Joan Esteve. En zones com la Terra Alta, les varietats syrah i carinyena "també van patir molt aquestes onades", afegeixen fonts de l’IRTA.

Però, a més de les temperatures, també s’hi està afegint l'impacte de la sequera. "El raïm està hídricament massa estressat i no madura prou", alerta el responsable de la vinya del sindicat Unió de Pagesos, Josep Marrugat. Tot i que els anys més secs permeten minimitzar la possibilitat de plagues i malalties al raïm i reduir l’ús de fitosanitaris, "enguany la sequera està sent excessiva", conclou Marrugat.

L'estimació dels sindicats és que en aquesta campanya no s’arribaran a collir 400 milions de quilos de raïm en el conjunt de Catalunya (l’any passat van ser uns 420), mentre que l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) fixa la reducció de la producció al voltant d’un 15%. Alguns productors del secà (que representen el 70% de totes les terres de vinya catalanes) fixen la minva en més del 50%. "Està sent una campanya desastrosa", reconeix Ramon Boleda, un pagès de Verdú (Urgell) que recorda que el sector també està greument afectat pels atacs de la fauna salvatge, especialment els conills.

Carme Domingo, enginyera tècnica de l’Incavi, explica que les seves estimacions, que es basen en els mostrejos dels seus tècnics i els de les denominacions d’origen catalanes, estan fonamentades en la probable caiguda de la varietat macabeu, una de les més importants del país. "Hem comprovat que el nombre i la mida del gra d’aquest raïm enguany estan sent més petits que en campanyes anteriors", argumenta Domingo.

En qualsevol cas, els experts recorden que la campanya tot just acaba de començar i que les estimacions poden variar en funció de les pluges que puguin caure durant els pròxims mesos. Les precipitacions que van registrar-se dijous passat en diferents punts de Catalunya poden ajudar a una possible mitigació de la sequera, "però van ser unes pluges massa irregulars", precisa Marrugat.

Adaptar-se al canvi climàtic

Els responsables del celler Raimat reconeixen que les seves vinyes no patiran una caiguda en la producció (estimada com cada any en 6,5 milions de quilos), sobretot gràcies al reg. Malgrat tot, el director assegura que les altes temperatures es preveuen més freqüents en el futur i això obliga el celler "a adaptar-s'hi i a buscar tècniques per mitigar-ho". En aquest sentit, el seu celler té la capacitat d’utilitzar el reg sempre que es preveuen onades de calor. "Amb ajuda de l’IRTA tenim la capacitat de fer previsions a una setmana vista", detalla Esteve.

Per als productors del secà, les tècniques per mitigar la calor han de ser òbviament unes altres. Per una banda, es proposa una esporga reduïda dels ceps perquè tinguin més ombra i, per una altra, la recuperació de varietats ancestrals. Precisament l’IRTA està treballant en diversos projectes per rescatar tipus de raïms que històricament s’havien desestimat perquè maduraven massa a poc a poc. Amb el canvi climàtic, el que abans era un defecte d’aquest raïm ara s’està convertint en un avantatge.

Combinació de clons i, fins i tot, modificacions genètiques són altres opcions que l’IRTA proposa com a alternatives per afrontar les futures altes temperatures del camp.

L’adaptació tecnològica a la nova situació climàtica, afegida a l’encariment dels carburants i dels productes fitosanitaris (sobretot el sofre i el coure), està fent que la producció de raïm sigui cada cop més cara. Per primer cop, el departament d’Acció Climàtica va publicar fa dues setmanes un estudi dels costos de producció a la vinya, que s’han demostrat més alts enguany que en campanyes anteriors. Segons aquest informe, llargament reclamat pels sindicats per tal de "dotar de més transparència i equitat a la cadena de valor", la producció del raïm s’ha encarit cinc cèntims per quilo de mitjana. "Fins ara estàvem vivint una situació d’abús i, amb aquestes dades a la mà, podrem conscienciar millor el sector del vi i, a la llarga, els mateixos consumidors", argumenta el responsable d'Unió de Pagesos.

stats