Societat 09/09/2020

La Fiscalia de Menors alerta d'un "preocupant" augment dels delictes sexuals

Durant el 2019 també van augmentar els robatoris amb violència que l'organisme vincula als 'menes'

Montse Riart
2 min
Els menors que compleixen una mesura en un centre tancat suposen un 8% del total d’atesos pel sistema de justícia juvenil.

BarcelonaCada tres dies de mitjana un menor va cometre un delicte d'agressió sexual o d'abús sexual a l'àrea de Barcelona el 2019, segons revelen les dades de la memòria de la Fiscalia de Menors de Barcelona a les quals ha tingut accés l'ARA. El fiscal coordinador d'aquest servei, Francisco Tabuenca, alerta d'un "preocupant" augment dels delictes sexuals entre menors els últims anys a la demarcació. En total es van registrar 115 casos l'any passat, un 25% més que al 2018.

De fet, l'increment encara és més significatiu si la comparativa es fa amb les xifres de fa sis anys. El nombre de delictes sexuals comesos per menors s'ha més que duplicat, dels 49 del 2013 a l'àrea de Barcelona als 115 de l'any passat. Per tipologia de delictes, el principal augment es dona en els d'abusos sexuals: només l'any passat se'n van investigar 76.

La tendència a l'alça dels delictes sexuals comesos per menors no es dona únicament a Barcelona. Dilluns, la Fiscalia General de l'Estat ja avisava d'un "alarmant" increment d'aquesta mena de delictes. A tot Espanya l'any passat es van investigar 1.934 agressions i abusos sexuals comesos per menors, un 5% més que al 2018.

Tabuenca no entra a analitzar els motius de l'augment. En canvi, els seus superiors jeràrquics a l'Estat l'atribueixen "a un problema educatiu". Segons la Fiscalia General, la majoria dels menors denunciats per un delicte sexual presenten greus mancances de formació en matèria sexual i el fet que consumeixin pornografia també pot ser al darrere d'una bona part dels fets comesos per menors d'una edat inferior als 14 anys.

La Fiscalia també subratlla que molts dels delictes es produeixen en grup i que, sovint, les conductes són enregistrades i difoses a tercers amb els telèfons mòbils i a través de les xarxes socials.

Robatoris amb violència i furts, també a l'alça

La memòria de la Fiscalia de Menors de Barcelona detecta un estancament de la resta de tipologies delictives l'any passat, excepte pel que fa als robatoris amb violència i els furts, dos dels delictes que també augmenten respecte al balanç del 2018. El fiscal coordinador de l'àrea de menors ho relaciona "en certa mesura" amb "l'augment creixent i progressiu de l'arribada de menors estrangers no acompanyats i en situació de desemparament".

En el cas dels robatoris amb violència i intimidació, l'augment és del 40% respecte a les dades del 2018. L'any passat es van registrar 798 infraccions d'aquesta mena a l'àrea de Barcelona, respecte a les 574 del 2018. En el cas dels furts, l'augment és del 16%.

stats