Calendari astronòmic del setembre: els fenòmens que no us heu de perdre

La tardor arribarà el divendres 22 quan la Lluna estigui en fase creixent

Ja som al setembre, el primer mes de la tardor meteorològica, tot i que encara falten uns dies per al canvi d'estació astronòmica. Enguany l'equinocci de tardor serà el diumenge 23, quan faltin cinc minuts per a les quatre de la matinada. Serà, doncs, a aquesta hora quan direm oficialment adeu a l'estiu i donarem la benvinguda a la tardor.

La Lluna està actualment en fase decreixent i serà lluna nova la nit del 9 al 10 de setembre. La millor nit per observar la lluna plena serà la nit del 25 al 26, quan serà plena. La Lluna sortirà per llevant el dia 25 a les 20.19 i es pondrà l'endemà a les 07.45. S'espera quart creixent el dia 17, quart minvant va ser el dia 1 i nova el dia 10. Serà precisament poc després de ser totalment plena que entrarem a la tardor, quan la Lluna ja estigui en fase decreixent.

Pel què fa a la observació dels planetes, Mercuri i Mart seran visibles molt baixos a l'alba entre les llums del crepuscle. Venus serà visible només en les últimes hores de la nit, mentre que Júpiter i Saturn es podran contemplar durant el capvespre i en les primeres hores de la nit, mirant a les constel·lacions de la Verge i el Serpentari, respectivament. Finalment, els dos planetes més allunyats de la Terra, Urà i Neptú, seran observables tota la nit a les constel·lacions de Pisces i Aquari, respectivament.

Un bon al·licient d'aquest mes per als amants de la fotografia astronòmica són  Les alfa-Aurígides (1 de setembre), les delta-Aurígides (9 de setembre) i les píscides (20 de setembre), que seran les tres pluges d'estels fugaços febles que podrem observar durant el mes.