Meteo 02/09/2018

Calendari astronòmic del setembre: els fenòmens que no us heu de perdre

La tardor arribarà el divendres 22 quan la Lluna estigui en fase creixent

Marc Gassó
1 min
Lluna plena de finals d'Agost, vista des d'Osona / EMILI VILAMALA

BarcelonaJa som al setembre, el primer mes de la tardor meteorològica, tot i que encara falten uns dies per al canvi d'estació astronòmica. Enguany l'equinocci de tardor serà el diumenge 23, quan faltin cinc minuts per a les quatre de la matinada. Serà, doncs, a aquesta hora quan direm oficialment adeu a l'estiu i donarem la benvinguda a la tardor.

La Lluna està actualment en fase decreixent i serà lluna nova la nit del 9 al 10 de setembre. La millor nit per observar la lluna plena serà la nit del 25 al 26, quan serà plena. La Lluna sortirà per llevant el dia 25 a les 20.19 i es pondrà l'endemà a les 07.45. S'espera quart creixent el dia 17, quart minvant va ser el dia 1 i nova el dia 10. Serà precisament poc després de ser totalment plena que entrarem a la tardor, quan la Lluna ja estigui en fase decreixent.

Pel què fa a la observació dels planetes, Mercuri i Mart seran visibles molt baixos a l'alba entre les llums del crepuscle. Venus serà visible només en les últimes hores de la nit, mentre que Júpiter i Saturn es podran contemplar durant el capvespre i en les primeres hores de la nit, mirant a les constel·lacions de la Verge i el Serpentari, respectivament. Finalment, els dos planetes més allunyats de la Terra, Urà i Neptú, seran observables tota la nit a les constel·lacions de Pisces i Aquari, respectivament.

Un bon al·licient d'aquest mes per als amants de la fotografia astronòmica són Les alfa-Aurígides (1 de setembre), les delta-Aurígides (9 de setembre) i les píscides (20 de setembre), que seran les tres pluges d'estels fugaços febles que podrem observar durant el mes.

stats