Meteo 19/12/2015

Un desembre excepcional fa florir ametllers a tocar del Pirineu

S'han vist flors en alguns ametllers propers a la ciutat de Berga. Tal i com ja va passar l'any passat la manca de fred de bona part de la tardor està induint la floració prematura

Manel Cascante
2 min
Ametller totalment florit a prop de la ciutat de Berga, a cota 770 m. ALEIX SERRA

BarcelonaVeure florir els ametllers els primers dies de l'any no és un fet estrany ni poc habitual a prop del litoral, passa sovint, però que això succeeixi a mitjans de desembre i a la falda del Pirineu és quelcom força més sorprenent.

Damunt de la ciutat de Berga, a la Solana de Queralt, i a pràcticament 800 m d'altitud ja s'hi ha vist recentment algun exemplar ben florit. Tot i que es tracta d'un fet aïllat, posa de manifest més que mai l'excepcionalitat tèrmica d'aquesta tardor i especialment d'aquest mes de desembre. No es tracta d'un fet exclusiu d'aquest àmbit, ja que també s'està observant en d'altres punts del país la floració puntual d'espècies de la família de les rosàcies, entre elles ametllers o pruneres.

La floració dels arbres és un procés complex, no depèn d'un sol factor ambiental, i està lligada també al fotoperíode, es a dir, a la longitud del dia. Les temperatures elevades solen fer que les plantes passin més ràpidament per les diverses fases del seu desenvolupament, però també hi ha moltes espècies que necessiten acumular un determinat nombre d'hores de fred per tal de poder iniciar el seu desenvolupament. Es parla així de les "hores fred", que en el cas de l'ametller es quantifiquen per sota el llindar de 7ºC.

Núria Cañameras, professora del Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia de la UPC, qualifica com "excepcional" trobar ametllers florits al Prepirineu: "no és freqüent en aquesta època i menys en llocs de fred, on normalment els ametllers que hi ha plantats són de floració tardana".

Pel que fa a les possibles causes d'aquesta floració primerenca Cañameras esmenta que "l'ametller és un arbre que requereix molt poques hores de fred per tal d'aconseguir l' inducció a flor, entre 100 i 400 hores segons la varietat. A dia d'avui aquesta acumulació de fred ja s'ha produït, i l'ascens tèrmic de les darreres jornades ha contribuït a la floració". Les temperatures suaus de dia han "enganyat l'arbre", talment com si fos primavera.

Cal afegir que la capital berguedana, i sobretot la solana de Queralt, és una zona que es veu afectada molt freqüentment pel fenomen de la inversió tèrmica, que implica temperatures mínimes més suaus que d'altres poblacions del seu entorn situades al fons de les valls. A més, les màximes de les darreres setmanes han superat aquí en diverses ocasions la marca dels 15ºC.

Florir abans d'hora té conseqüències. L'ametller és una espècie molt resistent al fred quan es troba despullat -en parada vegetativa hivernal-, ja que aleshores pot arribar a suportar temperatures inferiors als -15ºC. Florir de forma primerenca té un cost i sol implicar que les futures glaçades afectin negativament les flors, o bé els fruits en el seu estat més inicial de desenvolupament, que són especialment sensibles al fred.

Les temperatures tendiran a recular de cara als propers dies, però no s'entreveuen fredorades a curt i mitjà termini. Els models estacionals continuen pronosticant un hivern força més càlid de l'habitual. Si es manté l'ambient "primaveral" segurament hi haurà d'altres espècies que avançaran la seva floració, i la posterior aparició de fulles, tal i com ja està començant a passar amb les pruneres.

stats