Cap de setmana marcat pel pas d'un front atlàntic previ a la possible fredorada

Aprofiteu el dissabte perquè s'espera que diumenge sigui un dia força més núvol i amb algunes precipitacions

Aquesta nit finalment el cel ha quedat serè i les temperatures han baixat entre 2 i 4º més que la nit passada degut als núvols que van impedir el refredament nocturn. Les glaçades han sigut gairebé generalitzades des del prelitoral cap a l'interior i, en alguns casos, s'han apropat a la costa. Entre els valors més baixos destaquem aquests:

  • Das, -10º
  • El Pont de Suert, -9º
  • Sort, -7º
  • La Seu d'Urgell, -6º
  • Súria, -4º
  • Llagostera, -1º
  • Vilanova del Vallès, -1º
  • Sabadell (Parc Agrari), 0º
  • Sant Pere Pescador, 0º

Aquest dissabte s'espera un matí assolellat a moltes zones del país, però un dia més, amb excepció de les zones amb boires que afecten Osona, la Catalunya Central i el pla de Lleida. Compte a la carretera en aquests indrets.

Malgrat tot, les màximes d'avui es recuperaran i pujaran entre 1 i 2º respecte d'ahir, especialment cap a les valls del Pirineu, i també a la costa i el prelitoral, on es podran superar els 10 o 12º C amb certa facilitat. Tanmateix, ahir a causa dels núvols va quedar un ambient força fred, per sota dels 10º C en moltes localitats pròximes a la costa.

A partir d'aquest migdia de dissabte l'arribada de núvols prims farà que tinguem un cel més enterbolit. Aquest augment de la nuvolositat, que es farà més compacte d'oest a est a mesura que avancin la tarda i el vespre, serà el preludi de l'arribada d'un front càlid atlàntic que creuarà el país a partir d'aquesta nit de dissabte i durant tot el diumenge.

Aquesta pròxima nit, les precipitacions s'iniciaran per les comarques de Ponent, el Pirineu occidental i les Terres de l'Ebre. La cota de neu es situarà al voltant dels 1.000 metres, si bé en alguns punts de la cara sud del Pirineu i Prepirineu, podria davallar cap als 700 o 800 metres. De cara a demà, amb l'entrada del front càlid la cota de neu pujarà fins als 1.400 metres. En general, esperem precipitacions febles i difícilment se superaran els 5 l/m2. Amb tot, les temperatures mínimes aquesta pròxima nit quedaran clarament més altes i costarà que glaci en molts indrets de l'interior.

De cara al matí de diumenge esperem una jornada amb cel tapat a tot el país i precipitacions que anirien a la baixa a la majoria de punts de l'interior del país amb tendència a desaparèixer a mig matí. De cara a la tarda, el cel es podria obrir d'oest a est, amb grans clarianes per Ponent, les Terres de l'Ebre i el Pirineu.

Alguns models dibuixen una petita pertorbació davant la costa catalana, que podria donar força joc pel que fa a precipitacions cap al litoral i prelitoral central i nord fins al migdia de diumenge. Es podrien reproduir ruixats postfrontals al llarg del matí, que deixarien quantitats de precipitació una mica més abundants que les del front mateix, que esperem per a la pròxima nit. Tot i això, al llarg de la tarda aquestes precipitacions en aquests indrets també haurien d'anar clarament a la baixa, amb tendència a desaparèixer ja de cara al vespre.

Estigueu atents a la previsió. Seguim molt pendents de la fredorada –que ens podria afectar o no–, de cara als pròxims dies. Ara per ara encara no ho tenim clar, i demà donarem més detalls sobre el pronòstic de la setmana entrant.

Més continguts de