La méteo: glaçades extenses i neu a totes les cotes del Pirineu

Els matins amb moltes temperatures sota zero s'allargaran durant tota la setmana

El fred arriba sempre primer a les cotes altes del Pirineu, i les temperatures d'aquest matí a la serralada deixen ben clar que l'ambient d'hivern ja està entrant amb força. Per sobre dels 2.000 metres la majoria d'estacions del Meteocat han baixat dels -10 graus aquesta nit. A la Tosa d'Alp la mínima ha sigut de -12, una temperatura que l'hivern passat només es va produir dues vegades, el 19 i el 20 de gener. Va haver-hi, això sí, alguns altres dies molt freds al novembre i a finals de març.

Tot i que avui el sol predominarà, aquest migdia la temperatura es quedarà més curta que ahir a tot arreu. Les màximes baixaran entre 2 i 4 graus en general. A la tarda afluixarà el vent, i això permetrà que en moltes comarques la pròxima nit sigui la més freda de la tardor fins ara. Demà al matí hi haurà temperatures per sota dels zero graus en moltes comarques interiors i prelitorals, i a la costa es baixarà de 5 graus en molts casos.

Com ja hem anat dient els últims dies el fred arriba per quedar-se. Amb petites pujades i baixades de la temperatura, la sensació d'hivern s'instal·larà tota la setmana i part de la que ve. Les glaçades s'aniran repetint cada matinada. Les temperatures més baixes arribaran en l'inici del cap de setmana, tot i que en moltes comarques de Tarragona a partir de divendres la sensació de fred dependrà més del vent, ja que al migdia el termòmetre fins i tot pujarà una mica respecte a avui. També a Ponent l'arribada del fred tindrà un efecte positiu: el vent sec eliminarà les boires i farà que els migdies siguin més agradables.

Aquesta nit ha plogut en algunes comarques de la costa central, ruixats aïllats que han deixat poc més d'1 l/m2 al Prat de Llobregat. Les nuvolades i els xàfecs que es veien a primera hora sobre el mar no arribaran a la costa, i avui en general serà un dia amb molt de sol. Continuarà nevant al vessant nord del Pirineu de manera intermitent i amb una cota de neu que arribarà a baixar fins als 500 metres.

Demà serà un dia enterbolit però gairebé no plourà ni nevarà enlloc. Els núvols seran més abundants al Pirineu i al Prepirineu, i en canvi, com més a prop de la costa, més sol farà. Al vespre pot començar a nevar en punts de la Vall d'Aran i la Ribagorça, unes nevades que divendres al matí seran més extenses i abundants. Divendres la neu agafarà en molts pobles de la Vall d'Aran, del Pallars, de la Ribagorça, d'Andorra o fins i tot més esporàdicament de l'Alt Urgell i la Cerdanya. Neu en cotes baixes i amb gruixos que en alguns casos podrien superar els 5 cm. En cotes més altes la nevada deixarà més de 20 o 30 cm en alguns punts.

Fora del Pirineu més occidental les expectatives de veure neu es concentraran als Ports i en punts del Ripollès, la Garrotxa i la serra de l'Albera, on divendres a la tarda hi pot arribar a nevar amb una cota de neu que se situarà al voltant dels 500 metres al nord de Catalunya i al voltant dels 1.000 al sud. El cap de setmana seguirà nevant intermitentment al vessant nord del Pirineu, però en general hi haurà més sol que núvols. És molt possible que entre dilluns i dimarts hi hagi noves nevades a la serralada, però no s'entreveuen gaires opcions de pluja o neu a la resta.

Avui la tramuntana anirà perdent força amb el pas de les hores. Aquesta nit ha bufat amb un cop de 127 km/h a Portbou, i amb ratxes de 89 a Mas de Barberans i 88 al Perelló. El vent serà també un ingredient del temps del cap de setmana, sobretot en comarques centrals i del sud, on tant divendres com dissabte i diumenge hi bufarà amb ratxes de més de 50 km/h. És possible que de cara a diumenge hi hagi cops de vent fins i tot més forts. Serà un vent entre ponent i mestral que provocarà una baixada clara de la humitat a la majoria de comarques.